marți, 29 iulie 2014

5 Days of War (2011)

Gen: Razboi

Distributie: Rupert Friend, Emmanuelle Chriqui, Richard Coyle, Heather Graham, Johnathon Schaech

Regizor: Renny Harlin [a mai regizat: The Legend of Hercules(2014), Devil's Pass(2013), 12 Rounds(2009), Cleaner(2007), The Covenant(2006)]

Buget: 20.000.000 $
Incasari: 100.000 $

Nota Gealapa: 6.30
Metascore: 31/100

Un jurnalist american impreuna cu echipa lui este prins in mijlocul evenimentelor din timpul razboiului dintre Georgia si Rusia.

Filmul incearca sa ofere o perspectiva asupra conflictului armat dintre Georgia si Rusia. Nu cred ca se indoia cineva de in acest razboi agresorul este Rusia. Ce mi se pare interesant si pentru noi ca tara este o oarecare asemanare intre situatia Georgiei de atunci si cea a Romaniei de acum. Georgia, ca si Romania, a ajutat cu trupe campania americana din Irak. Cand a venit vorba de un conflict cu Rusia, pasivitatea americanilor aproape ca a ras de pe harta o tara. Oare ce se va intampla in cazul in care si divergentele dintre noi si rusi escaleaza?

Despre film nu sunt foarte multe de zis. Este un film clasic de razboi, cu drame, eroi, monstri si happy end. Nu asistam la o capodopera, dar este laudabil ce s-a reusit cu un buget nu foarte mare pentru acest gen de film. Filmul este relativ credibil pana in a doua parte, cand se muta atentia de la razboi, la micile pvesti personale.

Distributia este alcatuita din actori semi-necunoscuti, care in cea mai mare parte a timpului se achita onorabil de sarcini. Pana la urma si performanta actorilor este in nota filmului: buna dar nu impresionanta. Avand in vedere numarul de crime de razboi si drame prezente in acest film, protagonistii nu reusesc nici macar sa umezeasca vreun ochi al vreunui spectator. Singurul moment cu adevarat impresionant este genericul de final unde ne sunt prezentati cativa cetateni georgieni care si-au pierdut familiile in respectivul razboi.

Filmul a fost condamnat din fasa sa nu produca bani. A pierdut, practic, toate pietele de desfacere. Rusia nu avea cum sa difuzeze asa ceva, americanii nu cred ca u fost nici ei prea onorati de modul cum au fost prezentati la fel ca si tarile membre UE. Probabil cei 100.000 de dolari provin din cinematografe georgiene.

Nu luati de bun chiar tot ce se prezinta in acest film. Nici georgienii nu sunt niste sfinti. Sunt de acord ca Rusia a fost vinovata de respectivul conflict dar modul in care este prezentata aici situatia este total partinitor. Acest lucru este explicabil avand in vedere ca unul din principalii sponsori ai acestui film a fost guvernul georgian. Armata georgiana a contribuit si ea cu avioane, elicoptere, tancuri si plutoane intregi de oameni.Lucrul bun rezultat de aici este ca scenele de lupta nu au fost intre cateva zeci de persoane si apoi multiplicate pe calculator. Acestea s-au filmat in stil vechi; stilul Sergiu Nicolaescu.

Trailer:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!