joi, 8 ianuarie 2015

A Royal Affair (2012)

Titlu original: En kongelig affaere

Gen: Drama

Distributie: Alicia Vikander, Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Folsgaard, Trine Dyrholm, David Dencik

Regizor: Nikolaj Arcel [a mai regizat: Sandhedem on maend(2010), De fortabte sjaeles o(2007), Kongekabale(2004)]

Incasari: 31.000.000 $

Filmul a obtinut 20 de premii dintre care cele mai importante:
- Best Actor (Mikkel Boe Folsgaard), Berlin International Film Festival, 2012
- Best Screenplay, Berlin International Film Festival, 2012
- Best Actor (Mikkel Boe Folsgaard), Bodil Awards, 2013
- Cinematographer Award, Bodil Awards, 2013
- Henning Bahs Award, Bodil Awards, 2013

Nota Gealapa: 7.80
Metascore: 73/100

O tanara regina, maritata cu un rege nebun, se indragosteste de medicul ei si impreunapornesc o revolutie care va schimba tara pentru totdeauna.

Aceasta productie multinationala europeana va va surprinde in cel mai placut mod cu putiinta daca ii veti da o sansa. La prima impresie pare inca o poveste plictisitoare cu regi, regine si printese, dar povestea, care are si destul adevar ca sa fie si mai interesante lucrurile, chiar este una puternica, dinamica si in nici un caz plictisitoare. Daca nu sunteti vreun istoric licentiat, atunci va sigur ca nu este nici previzibila.

Distributia este alcatuita din tot ce au mai bun de oferit Danemarca si Suedia la acest capitol. Aveti ocazia sa il vedeti in actiune pe Mads Mikkelsen, o figura destul de cunoscuta si la Hollywood, care face un rol destul de bun. Adevarata stea insa, cel putin in acest film, este Mikkel Boe Folsgaard care are de departe cel mai greu personaj, dar are si o interpretare pe masura.Demna de apreciat este si Alicia Vikander, care pe langa faptul ca este foarte frumoasa, a fost nevoita sa invete limba daneza ca sa poata juca in acest film. Ca sa o verifice, regizorul Nikolaj Arcel, a scos-o intr-un bar la o seara de distractie pentru a vedea daca intr-adevar intelege limba daneza. Pe tot parcursul serii ea s-a prefacut ca intelege absolut tot ce i se spune si aude in jurul ei, dar la final cand i s-a spus ca a primit rolul nu a inteles nimic pana cand Arcel nu a vorbit in suedeza.

Filmul ne propune mai multe batalii clasice; batalia dintre nou si vechi, batalia dintre dragoste si lacomie dar si o perspectiva despre cum puterea si iubire pot schimba un om. Nu mi se intampla foarte des sa rman mut dua un film. Ce m-a surprins si mai mult a fost faptul ca filmul a fost atat de bun incat dupa cateva minute uiti ca nu te uiti la o productie in limba engleza, iar daneza devine foarte familiara.

Pe langa faptul ca este o drama, este de asemenea si unul din cele mai bune filme istorice pe care le-am vazut si asta fara intrigi prea complicate, fara costume prea impunatoare si fara scene de razboi grandioase. Regizorul a pus in scena povestea intr-un mod foarte obiectiv ceea ce m-a pus in situatia ca la finalul filmului sa nu ot lua partea niciunuia dintre cele trei personaje principale. Trailer:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!