miercuri, 10 ianuarie 2018

The Dark Knight Rises (2012)

Gen: Actiune, Thriller

Distributie: Christian Bale, Tom Hardy, Anne Hathaway, Gary Oldman, Joseph Gordon-Levitt

Regizor: Chritopher Nolan [a mai regizat: Dunkirk(2017), Interstellar(2014), Inception(2010), The Dark Knight(2008), The Prestige(2006)]

Buget: 250.000.000 $
Incasari: 1.085.000.000 $

Filmul a obtinut 38 de premii, printre care:
- Best Supporting Actress (Anne Hathaway), Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA 2013
- Movie of the Year, AFI Awards, USA 2013
- Top Box Office Films, ASCAP Film and Television Music Awards, 2013
- Film Music, BMI Film & TV Awards, 2013
- Outstanding Contribution To Music, Brit Awards, 2013

Nota Gealapa: 8.40
Metascore: 78/100

La opt ani dupa anarhia produsa de Joker, Batman, cu ajutorul unei misterioase Catwoman, este nevoit sa se intoarca din exil pentru a salva orasul Gotham, pe cale sa fie anihilat, de aceasta data de catre un terorist brutal, pe nume Bane.

Finalul acestui film m-a lasat cu sentimente amestecate. Tha Dark Knight Rises nu avea cum sa fie la fel de bun ca predecesorul sau si ma indoiesc ca vreun film va mai atinge vreodata nivelul ala, dar este cel putin la fel de bun ca Batman Begins. Christopher Nolan a facut tot ce a fost necesar ca povestea sa continue fara sa o strice, chiar daca de aceasta data lasa unele lucruri aflate la limita logicii neexplicate, iar acestea te face sa ridici o spranceana naincrezatoare atunci cand analizezi la rece ce ai vazut. Ma refer de exemplu la faptul ca doua personaje cheie au descoperit identitatea lui Batman, unul pe baza intuitiei, iar celalalt nu stiu cum. Scenariul este in continuare excelent, pastrand filmul imprevizibil si reusind sa treaca spectatorii de la extaz la gonie si inapoi de cateva ori. Din punct de vedere tehnic, totul este ireprosabil, asa cum ma si asteptam.

La capitolul distributie, Nolan a omorat in al doilea film un personaj care nu a functionat nici cu Katie Holmes si nici cu Maggie Gyllenhaal. A pastrat doar personajele care ne-au placut, iar Christian Bale, Morgan Freeman, Michael Caine sau Gary Oldman au oferit din nou interpretari foarte bune si a facut trei aditii importante, toate dupa parerea mea, reusite. Desi avem o aparitie scurta a lui Liam Neeson, de aceasta data in rolul personajului negativ este Tom Hardy, care s-a ridicat la inaltimea ocaziei. A doua noutate este Anne Hathaway, in pielea Catwoman, cu o prestatie foarte buna, iar a treia este Joseph Gordon-Levitt, cu o interpretare decenta si discreta, cu un rol mai putin important aici, dar... o sa revin la acest dar.

Mi-a placut, de asemenea, ca nu s-a exagerat deloc cu Catwoman si aceasta nu este un super-erou propriu zis. Au facut un personaj mult mai credibil si mult mai usor de indragit. Acum sa va explic de ce am sentimente amestecate. Nu pentru ca au aparut niste mici goluri logice. Le consider absolut necesare, iar filmul este in continuare o capodopera pe care nu trebuie sa o ratati. In schimb, toata munca lui Nolan de a nu inchide povestea si de a face un final bun, care sa permita inca un sequel, munca incheiata cu succes, a fost irosita de cei care detin drepturile asupra acestei franciza, atunci cand au decis ca aceasta trilogie va lua sfarsit aici. Finalul, ca intreg filmul de altfel, este atat de bun incat daca ar fi fost un al patrulea film, l-as fi vazut imediat. Imi inchipui ca, si aici ma intorc la "dar-ul" de mai sus, acesta ar fi fost cu acelasi Batman, aceeasi Catwoman, dar si cu Robin, interpretat de Gordon-Levitt.

In schimb, patronii au decis sa sfarseasca ceea ce ar fi putut sa fie cea mai buna franciza din istorie si sa ii copieze pe rivalii de la Marvel, concentrandu-se pe crearea DC Universe, asta inseamna filme in care Batman, Superman sau Wonder Woman sa coexiste. Marvel a facut asta cu ceva timp in urma si i-a reusit. Thor, Captain America, Hulk sau Iron Man sunt de nedespartit acum, dar Dc Universe nu cred ca poate sa egaleze succesul Marvel urmand aceasta cale. Spun asta pentru ca primul produs al acestui nou univers, a fost un film anuntat cu surle si trambite, care s-a dovedit a fi o dezamagire si a ajuns un film de pluton; da este vorba despre Batman vs. Superman. Este doar un film bunicel, iar in pielea lui Batman, Ben Affleck nu se compara cu Christian Bale.

In concluzie, trebuie neaparat sa vedeti acest film si sa va bucurati de el, pentru ca marcheaza, cred eu, sfarsitul unei ere cinematografice si nu vad sa apara prea curand vreun alt film sau franciza care sa se apropie macar de aceasta trilogie. Trailer:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!