joi, 4 decembrie 2014

Terminus Paradis (1998)

Gen: Drama

Distributie: Costel Cascaval, Dorina Chiriac, Gheorghe Visu, Victor Rebengiuc, Razvan Vasilescu

Regizor: Lucian Pintilie [a mai regizat: Niki Ardelean, colonel in rezerva(2003), Dupa-amiaza unui tortionar(2001), Prea tarziu(1996), Lumiere et compagnie(1995), O vara de neuitat(1994)]

Nota Gealapa: 8.15

Premii: Marele premiu al juriului, Festivalul de film de la Venetia, 1998

O dupa amiaza torida in suburbiile Bucurestiului. Ospatarita Norica si porcarul Mitu se tachineaza si pornesc un concurs de baut. Desi relatia dintre ei nu este doar o aventura de o noapte, nunta ei deja aranjata si ordinul lui de inrolare complica foarte mult lucrurile.

Desi este un film destul de vechi si auzisem despre el, nu am avut ocazia sa il vad pana acum. Asteptarea a meritat, pentru ca am asistat la o poveste foarte buna, ecranizata intr-un mod comico-dramatic, in care se regaseste tot hazul de necaz, tipic societatii romanesti. Cu siguranta, filmul nu se adreseaza pudicilor si celor alergici la nuditate si limbaj obscen. Acestea se regasesc din belsug, dara cumva nu transforma filmul intr-unul obscen.

Distributia este in regula iar protagonistii au prestatii solide in stilul lor caracteristic. Costel Cascaval este unul din putinii actori barbati romani care pot juca cu succes rolul de barbat, iar Dorina Chiriac, care ne-a obisnuit cu nenumarate aparitii nud si scene de sex, nu se dezminte nici aici, desi este mult mai cuminte decat in alte filme in care joaca.

Filmul poate deranja prin modul extrem de realist in care este prezentata societatea romeneasca din anumite vremuri: murdara, rea, bolnava, intriganta etc. Daca reusiti sa treceti peste sentimentul de nationalism exagerat, cei care il aveti, s-ar putea sa va placa foarte mult. Filmul integral:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!