joi, 4 decembrie 2014

Cainele Japonez (2013)

Gen: Drama

Distributie: Victor Rebengiuc, Serban Pavlu, Ioana Abur, Alexandrina Halic, Kana Hshimoto

Regizor: Tudor Cristian Jurgiu [aflat la primul lung metraj]

Nota Gealapa: 5.80

Premii:
- Cel mai bun actor într-un rol principal într-un film de lungmetraj ficţiune (Victor Rebengiuc), Premiile Gopo, 2014.
- Premiul Zilelor Filmului Românesc - debut - (Tudor Cristian Jurgiu), Premiile TIFF, 2014

Un batran care si-a pierdut casa, sotia si toata agoniseala de o viata in urma inundatii, se bucura de intoarcerea fiului sau plecat in Japonia si a familiei acestuia. Cei doi trebuie as reinvete sa comunice si sa indrepte greselile trecutului.

Deja devine iritanta folosirea lui Victor Rebengiuc in postura omului sarman dar demn, care inspira mila si admiratie. La fiecare astfel de film ai senzatia ca stii dinainte ce o sa se intample si vizualizezi filmul intr-un deja vu continuu. Filmul nu are nici un fel de profunzime, povestea este simpla si scenariul mediocru.

Distributia nu are cum sa fie rea atata timp cat Victor Rebengiuc este acolo. Acesta ne ofera inca o interpretare de exceptie, dar intr-un rol cu care este deja mult prea familiarizat. As vrea sa il vad si in alte ipostaze. Chiar si asa, modul cum a scos ceva din acest scenariu slabut este absolut remarcabil si reprezinta principalul motiv pentru care film are o nota asa buna.

Filmul nu este despre ceva anume, dar este sincer si sensibil. La Festivalul International de Film din Edinburgh s-a spus ca acest film se apropie destul de mult ca stil de filmele marelui Ozu. Personal mi se pare fortata comparatia. Singurele asemanari pe care le vad sunt frumusetea gasita in interioare simple si strazi linistite, dar cam atat.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!