joi, 26 iunie 2014

4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007)

Gen: Drama

Distributie: Anamaria Marinca, Vlad Ivanov, Laura Vasiliu, Alexandru Potocean, Luminita Gheorghiu

Regizor: Cristian Mungiu [a mai regizat: Dupa dealuri(2012), Amintiri din epoca de aur(2009), Occident(2002)]

Buget: 700.000 $
Incasari: 4.000.000 $

Nota Gealapa: 7.85
Metascore: 97/100

In Romania comunista, o studenta o ajuta pe colega ei de camera sa aranjeze un avort ilegal.

Am reusit sa vad si eu, in sfarsit, acest mult laudat film.Trebuie as recunosc ca inteleg, in mare masura, de ce este asa apreciat. Trecand peste faptul ca este inca un film a carui actiune se dasfasoara in perioada comunismului si are o atmosfera mai sumbra decat o inmormantare, filmul reuseste, urmarind firul unei intamplari destul de comune in acea perioada, sa ilustreze intr-un mod cutremorator de realist societatea plina de neajunsuri si lipsita de scrupule, chiar si in acele vremuri. Finalul, logic fiind vorba de un film romanesc, a fost si el putin prea brusc.

Distributia nu ne ofera in rolurile principale nume mari, dar cele doua protagoniste au o prestatie suficient de buna pentru a oferi credibilitate personajelor pe care le interpreteaza si pentru a te tine ca pe jar simtind alaturi de ele. Vlad Ivanov se descurca excelent cu personajul cinic care i-a fost dat.

Nu este un film despre barbati sau despre femei, nu ii priveste doar pe barbati sau doar pe femei, este o ovetse despre lupta si sacrificiu, fara sa fie patetic sau exagerat. Si-a meritat cu prisosinta premiile castigate si as indrazni sa spun ca este o reusita a cinematografiei modiale, nu doar a celei autohtone.

Trailer:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!