miercuri, 21 mai 2014

Sistemul nervos (2005)

Gen: Drama

Distributie: Mircea Radu, Rodica Tapalaga, Cecilia Barbora, Dorel Visan, Mitica Popescu, Valentin Teodosiu

Regizor: Mircea Daneliuc [a mai regizat: Cele ce plutesc(2009), Marilena(2008), Legiunea straina(2008), Ambasadori, cautam patrie(2003), Senatorul melcilor(1995)]

Buget: 400.000 $

Nota Gealapa: 4.35

O batrana care sufera de singuratate, lasa in urma pensiunea ei rustica falimentara si merge la BUcuresti, la fiica ei pentru a-l cunoaste pe omul de crae este profund indragostita, prezentatorul de stiri Paul(Mircea Radu). Ea ajunge sa isi imagineze lucruri, sa vorbeasca singura si, printre alte episoade schizofrenice, sa conduca o revolta a pensionarilor.

Un film greu de urmarit pana la sfarsit. Nu pentru ca abordeaza un subiect tabu, ci pentru ca actiunea decurge greu, plictisitor si personaje care in prima faza par simpatice ajung sa te scoata din minti.Nici scenele de sex care apar destul de des nu ajuta deloc filmul. Cel putin eu, nu pe Mitica Popescu si Valentin Teodosiu vreau sa ii vad in astfel de scene.

Rodica Tapalaga, cred eu, se achita foarte bine de sarcini. Ea a dus greul si interpretarea sa este singurul lucru reusit din acest film. Este absolut credibila si, pe alocuri, te face sa simti alaturi de personajul pe care il interpreteaza. Restul actorilor din distributie, desi sunt nume foarte cunoscute, au roluri mult prea putin importante in  acest film, pentru a remarca vreo interpretare.

Atmosfera in care se desfasoara filmul este cea specifica filmelor romanesti, mai ales regizate de Daneliuc: sumbra, trista si plina de neajunsuri. Se simte mana unui regizor care uraste tara incare traieste care care are o parere mult prea buna despre el in comparatie cu filmele care au iesit din mana lui. Acest "regizor" refuza in continuare sa invete cum sa isi faca meseria corespunzator. Desi filmele lui nu te fac sa fugi din sala de cinema si nici sa vomiti raman in continuare dezgustatoare, plictisitoare si confuze.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!