marți, 20 mai 2014

Nunta muta (2008)

Gen: Drama

Distributie: Meda Andreea Victor, Alexandru Potocean, Valentin Teodosiu, Alexandru Bindea, Ioana Anastasia Anton

Regizor: Horatiu Malaele [a mai regizat: Funeralii fericite(2013), Palaria(2004)]

Buget: -
Incasari: -

Nota Gealapa: 8.15

Intr-un sat romanesc, o nunta este interzisa de rusi pentru respectarea doliului dupa moartea tovarasului Stalin. Cu toate astea, nuntasii hotarasc ca nu pot amana nunta si se hotarasc sa o faca in liniste.

Acesta este de departe cel mai bun film romanesc din istoria recenta, pe care l-am vazut. Am oscilat intre a cataloga acest film ca si comedie sau drama. Dupa ce 90% din durata filmului este o comedie foarte buna, finalul il transforma intr-o drama ravasitoare. Nu am mai vazut nimic intr-un film atat umor bun, atatea randuri printre care sa citesti si atatea intepaturi si metafore ascunse.

Toate astea se datoreaza scenariului foarte bun dar si datorita regizorului. Se simte mana lui Malaele in fiecare cadru. Distributia este si ea una de vis. Practic, acest film nu a avut figuranti. In fiecare rol, cat de minor ar fi, gasim un actor consacrat. Astfel ca pe langa cei enumerati mai sus, ii mai puteti vedea pe Luminita Gheorghiu, Serban Pavlu, Victor Rebengiuc, Tamara Buciuceanu-Botez, George Ivascu, George Mihaita, Ovidiu Niculescu sau Gabriel Spahiu. Desi toti se descurca admirabil, l-as remarca, totusi, pe Valentin Teodosiu, care in acest film mi se pare ca  facut unul din cele mai bune roluri ale sale.

Pe scurt, avem parte de o tragi-comedie despre evenimentul potrivit, la momentul nepotrivit, totul ijmpachetat in amintirea unui primaras. Din punctul meu e vedere, partea asta cu amintirea a fost adaugata doar pentru a mai lungi filmul, care ar fi fost mai bun fara aceasta coperta. Chiar si asa, ramane un film foarte, foarte bun.

Trailer:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!