sâmbătă, 17 mai 2014

12 Years a Slave (2013)

Povestea uluitoare a lui Solomon Northup.

Gen: Drama

Distributie: Chiwetel Ejiofor, Michael k. Williams, Michael Fassbender, Dwight Henry, Bryan Batt

Regizor: Steve McQueen [a mai regizat: Shame(2011), Hunger(2008)]

Buget: 20.000.000 $
Incasari: 360.000.000 $

Nota Gealapa: 8.25
Metascore: 97/100

Poveste unui om de culoare rapit si transformat in sclav, care se lupta as se reintoarca la familia lui si sa redevina un om liber.

Filme cu si despre sclavie am mai vazut, atat bune cat si proaste. Acesta face parte, cu siguranta, din prima categorie. Ce il face cu adevarat remarcabil este faptul ca este inspirat dintr-o poveste reala. Nu trebuie sa trecem cu vederea nici faptul ca a fost realizat cu un buget deloc mare in comparatie cu multe alte filme.

Povestea si scenariul i-a ajutat pe cei din distibutie sa straluceasca. Nu pot numi un actor care sa fi dat gres la capitolul interpretare in acest film.Chiwetel Ejiofor a fost cu adevarat magistral, iar aparitia de la sfarsit la lui Brad Pitt a fost o surpriza placuta. Fassbender s-a descurcat si el poate periculos de bine; periculos in sensul in care a fost atat de convingator incat lumea s-ar putea sa nu mai treaca peste acest rol al sau si sa fie identificat mereu cu acesta. Acest film a reprezentat dubutul pentru Lupita Nyong'o, careia ii prevad o cariera frumoasa. Prestatia ei a fost foarte convingatoare.

Parca regizorul a exagerat putin cu cadrele lungi doar cu fata protagonistului. Inteleg ca trebuie sa simtim suferinta, dar nu erau necesare atatea minute doar cu fata lui.Mi s-a parut, de asemenea, ca s-au straduit prea tare sa faca publicul sa izbucneasca in lacrimi, dar am fost mai predispus sa plang la filme mult mai putin impresionante. Un alt detaliu care nu mi-a placut este imbatranirea personajului principal. Dupa 12 ani de sclavie grea singurele lucruri vizibile sunt cateva fire albe de par. Ma indoiesc ac acestea ar fi singurele efecte...

Dar gata cu partile negative. Filmul este foarte, foarte bun. Este unul din cele mai bune filme ale anului 2013. Distributia atent aleasa, scenariul bun si povestea puternica s-au imbinat perfect pentru a asigura reusita productiei. Trailer:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!