marți, 3 octombrie 2017

The Look of Silence (2014)

Gen: Documentar

Distributie: Adi Rukun, M.Y. Basrun, Amir Hasan, Inong, Kemat

Regizor: Joshua Oppenheimer [a mai regizat: The Act of Killing(2012), The Globalisation Tapes(2003), The Entire History of the Louisiana Purchase(1998)]

Incasari: 1.000.000 $

Filmul a obtinut 47 de premii, printre care:
- Audience Award, Angers European First Film Festival, 2015
- Grand Jury Prize - Special Mention,
Angers European First Film Festival, 2015
- Best Documentary, Austin Film Critics Association, 2015
- Peace Film Award, Berlin international Film Festival, 2015
- Best Documentary (Bedste dokumentarfilm), Bodil Awards, 2015

Nota Gealapa: 8.25
Metascore: 92/100

O familie care a supravietuit genocidului din Indonezia confrunta oamenii care le-au ucis un frate.

Nu am mai vazut un documentar de foarte mult timp, iar alegerea pe acre am facut-o acum a fost una foarte inspirata. Povestea este una extrem de puternica si ne prezinta o nenorocire dintr-o parte a lumii care m-a interesat putin pana in acest moment, maxim ca destinatie de vacanta, dar Bali nu mai pare asa atragator acum. Titlul este si el foarte inspirat, pentru ca asa cum oamenii rupti de realitate si aflati intr-o stare de negare acuta incearca sa bage un trecut rusinos sub pres, sunt convins ca si spectatorii sunt pur si simplu muti de uimire pe intreaga durata a filmului; mie asa mi s-a intamplat.

Oamenii pe care i-am vazut prezentati aici traiesc parca intr-un univers paralel, in care tot ce putea sa mearga prost a mers. Oamenii din partea aceea de lume par sa se imparta in doua mari categorii. Pe de-o parte sunt victimele, supravietuitori ai unui masacru, prea inspaimantati sa isi caute dreptatea si sa vorbeasca despre ce li s-a intamplat, iar pe de alta parte criminalii, acre inca se condiera eroi pentru ce au facut. Intre ei, o genratie tanara pe care scoala o invata sa uite.

Filmul nu este usor de privit si nu este pentru cei cu stomace sensibile. Inteleg ca este un fel de sequel, al unui alt documentar apartinand aceluiai regizor, The Act of Killing, pe care cu siguranta il voi vedea in curand. Desi filmul va va misca, nu va va oferi nici un fel de alinare sau happy-end. Chiar si asa cred ca trebuie vazut neaparat. Trailer:

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!