sâmbătă, 14 octombrie 2017

The Hustler (1961)

Gen: Drama

Distributie: Paul Newman, Jackie Gleason, Piper Laurie, George C. Scott, Myron McCormick

Regizor: Robert Rossen [a mai regizat: Lilith(1964), They Came to Cordura(1959), Island in the Sun(1957), Alexander the Great(1956), Mambo(1954)]

Buget: 2.000.000 $
Incasari: 5.000.000 $

Filmul a obtinut 13 premii, printre care:
- Best Cinematography, Black-and-White, Academy Awards, USA 1962
- Best Art Direction-Set Decoration, Black-and-White, Academy Awards, USA 1962
- Best Film from any Source, BAFTA Awards, 1962
- Top Male Dramatic Performance (Paul Newman), Laurel Awards, 1962
- Top Male Supporting Performance (Jackie Gleason), Laurel Awards, 1962

Nota Gealapa: 8.10

Un tanar jucator de biliard joaca un meci pe mize mari impotriva unui campion veteran.

Totul la acest film poate fi denumit "clasic". Actoria, felul in care este filmat, povestea, toate sunt clasice. Au un aer old school si este genul ala de film acre te poate face sa spui ca nu se mai fac filme ca altadata. Pe cat este de simplu pe atat este de bun. Este o idee cam lung dupa gusturile mele, dar nu m-am plictisit nici o secunda. Scenariul este foarte bine scris, astfel ca dialogurile sunt savuroase si nu prea se irosesc cuvinte.

Distributia este un fel de all star al acelor vremuri si clasa actorilor trece de ecran. Si Paul Newman, si Jackie Gleason, si Piper Laurie ofera interpretari foarte bune cum era de asteptat de la ei. De altfel in acea epoca, acest aspect conta poate mai mult decat orice la un film, pentru ca in lipsa tehnologiei de azi, nu prea aveai cu ce sa impresionezi in afara de calitatea prestatiei artistice a protagonistilor.

Filmul propune cateva teme interesante despre natura umana si despre asteptarile pe acre le avem unii de la altii. Nu este doar un film despre biliard. Este un film cinic si foarte rece. De la inceput pana la sfarsit nu exista nici o picatura de omor si iti loveste in suflet cu tristete, dar este o metafora superba a unei ere in care represiunea sociala era la ordinea zilei. Desi este aproape depresiv si morocanos, filmul este foarte bine facut si as spune ca distreaza prin metode evidente si educa prin altele subtile. Trailer:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!