miercuri, 12 iulie 2017

Rear Window (1954)

Gen: Thriller

Distributie: James Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey, Thelma Ritter, Raymond Burr

Regizor: Alfred Hitchcock [a mai regizat: Memory of the Camps(2014), Family Plot(1976), Frenzy(1972), Topaz(1969), Torn Curtain(1966)]

Buget: 1.000.000 $
Incasari: 66.000.000 $

Premii:
- Best Motion Picture, Edgar Allan Poe Awards, 1955
- Special Achievement Award, Las Vegas Film Critics Society Awards, 2000
- National Film Registry, National Film Preservation Board, 1997
- OFTA Film Hall of Fame - Motion Picture, Online Film & Television Association, 2002

Nota Gealapa: 8.55

Un fotograf imobilizat temporar in scaun cu rotile isi spioneaza vecinii de la fereastra apartamentului sau si ajunge sa fie convins ca unul dintre ei a comis o crima.

Nu este unul dintre cele mai popularizate filme ale lui Hitchcock, dar este una dintre capodoperele sale. Nu multi regizori, ar reusi sacreeze atata tensiune si suspans, avand la indemana atat de putine mijloace. In afara de un scenariu cu dialoguri interesante si viziunea de a pune in scena absolut magistral o intriga destul de simpla, Hitchcock nu a avut nimic altceva si chiar si in aceste conditii ce a reusit este un film care va ramane de referinta peste inca alte cateva decenii.

Distributia nu este rea deloc. Sunt multe nume relevante ale acelor ani. Toti interpreteaza in stilul specific acelor timpuri, dar interpretarile lor sun foarte bune. Chiar si partea feminina a distributiei, de obicei fara nici o contributie la actiune in filmele din acea perioada, de aceasta data sunt vitale, iar Grace Kelly ofera o interpretare de manual.

Exista in acest film cateva scene atat de simple, dar atat de surprinzatoare care va vor ramane in minte o perioada indelungata de timp. Nu vreau sa ma arunc sa spun ca este mai bun decat Psycho, dar acest film parca prezinta o fata mai umana a terorii. In plus, Hitchcock resueste sa redea prin modul sau de filmare un aer voyeuristic vital pentru credibilitatea filmului.Va mai spun doar ca tot sunetul din film este diegetic, adica provine din filmare in sine si nu dintr-o coloana sonora adaugata ulterior. Acest film trebuie vazut de toata lumea care are pretentia ca se pricepe la filme. Trailer:






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!