miercuri, 3 iunie 2020

The O.C. (2003-2007)

Gen: Dragoste, Drama

Numar sezoane: 4 (92 episoade)

Distributie: Mischa Barton, Adam Brody, Peter Gallagher, Kelly Rowan, Ben McKenzie

Filmul a obtinut 15 premii, printre care:
- Most Popular Overseas Program, Logie Awards, 2005
- Performance in a Drama Series Episode (Kelly Rowan), Prism Awards, 2006
- Maxwell Weinberg Award - Television, Publicists Guild of America, 2004
- TV - Choice Actress (Mischa Barton), Teen Choice Awards, 2006
- TV - Choice Actor: Drama/Action Adventure (Adam Brody), Teen Choice Awards, 2006

Nota Gealapa: 7.90
Metascore: 67/100

Un tanar cu probleme devine înrădăcinat în viața unui grup restrâns de oameni dintr-un cartier bogat, de clasă superioară, din Newport Beach, Orange County, California.

Este acest film la baza o telenovela glorificata? Da, este. Este excesiv de dramatic si tras de par de alocuri? Da, este. Cu toate astea, mi-a placut? Mi-a placut cam mult. Desi are doar patru seoane a parut mult mai lung, pentru ca se intampla atat de multe in fiecare episod incat ai impresia ca vezi mai multe filme separate. Nu exista petrecere in film fara evenimente, toata lumea se combina cu toata lumea, toti mint si toti inseala. Asa cum spuneam, are patru sezoane, dar ar fi trebuit sa se termine dupa primele trei. Primul sezon a fost impreisonant de bun, al doilea foarte bun, al treilea asa si asa, iar deja in al patrulea au aparut tot felul de personaje caricaturale si episoade de umplutura, de genul celor a caror actiune se intampla intr-un vis, sau o experienta aproape mortala in care protagonistii interactioneaza cu rudele decedate. In prima parte insa, acest serial a fost foarte bine scris si a avut din plin si drama si umor de calitate.

La momentul filmului, distributia poate nu parea asa impreisonanta, dar judecand cu ce stim acum, acest serial a lansat cateva nume importante de la Hollywood. Fiind vorba de actori foarte tineri, nu toti au stiut cum sa faca fata faimei venite peste noapte. Mischa Barto de exemplu,  dupa serial a avut si o cadere nervoasa in viata reala, ajungand sa fie arestata, sa aiba procese chiar cu mama ei, al carei iubit a eliberat in public poze indecente cu ea si a ajuns chiar sa fie internata intr-un institut pentru probleme psihice, ajungand in cele din urma sa participe la showuri ca Dansez pentru tine. Adam Brody, a fost de la inceput un razvratit al distributiei pentru ca nu voia sa ajunga sa fie confundat cu un tocilar cum era personajul sau si a cautat sa plece destul de repede si a declarat ca nu e dispus sa apara in vreo reuniune, desi eprsonajuls au era unul dintre cele care asigurau sarea si piperul serialului. Prin numele importante care au avut roluri principale in acest serial, desi unii trebuiau sa fie initial doar de umplutura pot sa ii enumar pe Amber Heard, Shailene Woodley, Ben McKenzie, Olivia Wilde, la al doilea serial in care este bisexuala, cu aparitii de la Paris Hilton, George Lucas, iar in sezonul patru cand producatorii erau disperati au aparut nume precum Chris Pratt, Kevin Sorbo sau Chris Brown. Per total, interpretarile au fost decente, cu melodramele caracteristice genului, dar si cu foarte multe momente sensibile sau umoristice reusite.

Primul sezon a fost considerat cel mai bun prim sezon din istoria serialelor tv de acest gen, adica "teen drama", iar motivele sunt numeroase. Adultii au fost implicati mai mult decat eram obisnuiti, problema sexului adolescentin a fost prezentata foarte realist, personajul Seth Cohen (Adam Brody) a fost de-a dreptul hilar, de altfel tot sezonul a avut one-linere foarte bune, muzica a fost absolut uimitoare, toate personajele au fost identificabile si nu a fost doar despre personajele feminine, alta practica obisnuita si toate astea intr-un maraton de 27 de episoade. Optimismul tineretii a fost capturat si transims perfect si a incercat sa transmita ca e ok sa faci greseli si ca toti ne putem schimba. Sezonul al doilea, desi puti mai banal, a fost aproape la acelasi nivel si a pastrat cam aceleasi directii. Al treilea sezon a fost cumva acel unchi de care iti e rusine si a fost la fel de oscilant ca mersul pe celerifer. Povestile au mai putin creative, au fost mai previzibile si dialogurile nu au mai fost la fel de bune si se simtea ca este inceputul sfarsitului. Josh Schwartz, scriitorul original al filmului, si-a pus semnatura in acest sezon doar pe patru episoade, cam singurele care au fost si bune de altfel.Sezonul patru, unul mult mai scurt, a urmat din pacate liniea sezonului precedent. Scriitura a fost parca putin mai buna,d ar deja era prea tarziu. Prea multe personaje caricaturale, episoade cu actiunea desfasurata in vis sau coma, nu era ceva cu care acest serial sa ne obisnuiasca pana atunci si personal nu le-am primit prea bine. Si in acest sezon Josh Schwartz a scris doar ultimele patru episoade pentru a asigura un final corespunzator,lucru pe care l-a si reusit in mare masura.

Muzica a contribuit din plin la succesul filmului, mai ales in primul sezon cand serialul avea nevoie sa isi gaseasca locul. In primul rand a avut in "California" poate cel mai bun soundtrack pe care l-am vazut eu la vreun serial. Apoi, s-a creat cadrul ca unele trupe sa performeze live fara sa deranjeze acctiunea si am putut vedea minirecitaluri de la formatii ca Rooney, The Killers, Modest Mouse, The Thrills, The  Subways sau Death Cab for Cutie. Daca aduni toate melodiile din acest film, faci un playlist impresionant. Pentru o scurta perioada de timp, acest film le-a cam avut pe toate. A inspirat vreo doua reality-showuri, a avut referinte pop reusite si actuale, drama si comedie foarte bune, personaje negative impresionante, probabil cel mai reusit tata dintr-un serial TV, personaje care au evoluat foarte bine, autoironie, a nimerit importanta relatiilor din adolescenta, arhetipul fetei rele a fost dus la urmatorul nivel si inciuda tuturor povestilor de dragoste, cea care a fost de fapt in prim plan a fost povestea de dragoste frateasca intre cele doua personaje principale masculine. Pentru o vreme, The O.C. a catat audientele.

Cum nimic bun nu dureaza mult, datorita unor factori externi dar si a unei mici implozii, acest serial se sfarseste dupa numai patru sezoane. Actorii tineri si necunoscuti pana atunci, au devenit repede aroganti si au incercat sa abandoneze corabia. Dupa sezonul doi s-a schimbat echipa care a ales muzica si noi venitii nu au mai fost la fel de inspirati, iar televiziunea Fox a mutat serialul din ziua si ora care il consacrasera pentru a face loc unui nou serial pe numele lui Lost. Este un film destul de scurt si foarte agitat si chiar daca stiu ca nu multi oameni sunt fanii acestor drame de la tv, il recomand totusi si imi mentin parerea ca este un serial foarte bun.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!