sâmbătă, 30 mai 2020

The C Word (2016)

Gen: Documentar

Distributie: Morgan Freeman

Regizor: Meghan O'Hara [a mai regizat: Roe vs. Roe: Baptism by Fire(1998)]

Premii:
- Global Health Competition - Best Film, Cleveland International Film Festival, 2016
- Roger Ebert Prize - Best US Documentary by a First-Time Filmmaker, Traverse City Film Festival, 2016

Nota Gealapa: 5.85

Un documentar personal, important, surprinzător și amuzant despre industriile morții care provoaca cancer și despre știința subestimata a prevenției.

Am sentimente amestecate despre acest film. Dupa un inceput in forta, cred ca mesajul isi pierde din forta si asta se intampla pentru ca filmul incearca doua abordari in acelasi timp; si una bazata pe fapte, dar si una personala, emotionala. Cred ca ar fi trebuit sa se concentreze pe una din cele doua, sau macar sa le inverseze ordinea. Nu este nici primul, nici cel mai bun film cu acest subiect. Are totusi o oarecare vraja proprie. Pe la jumatatea filmului deja stabilisem la ce renunt din alimentatie si ma gandeam cum sa fac din nou loc sportului in viata mea, dar la final am amanat marea schimbare cu doua zile, ca sa ma bucur de weekend.

Vocea naratorului este cea a lui Morgan Freeman, care in ultima vreme este tot mai prezent in astfel de proiecte. Prezenta lui da o oarecare greutate si credibilitate filmelor. In acest caz, nu stiu daca a fost cea mai inspirata alegere pentru el, pentru ca acest film nu se ridica nici la nivelul lui si nici la nivelul altor proiecte la care a mai luat parte. Poate a acceptat din prietenie, poate din compasiune sau poate pur si simplu este un subiect de interes pentru el. In afara de Morgan Freeman, avem parte doar de doctori si pacienti care isi ofera marturiile.

O alta problema a filmului este lipsa de obiectivitate, aspect pentru care nu vreau sa arunc toata vina pe Meghan O'Hara, regizorul si producatoarea acestui film. Cand abordezi un asemenea subiect poate fi o munca sisifica sa obtii o reactie din tabara adversa, dar cred ca o productie cu ceva mai multe resurse sau oameni influenti in spate ar fi reusit mai mult. Ca sa balanseze cu lipsa uneia dintre tabere de la dezbateri, avem parte de o documentatie destul de solida despre cauza discutata. Din pacate, finalul pe care nu o sa il dezvalui, cam darama constructia destul de atenta de pana atunci, dar tot cred ca filmul merita vazut.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!