sâmbătă, 2 mai 2020

Zodiac (2007)

Gen: Thriller, Drama

Distributie: Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Anthony Edwards, Brian Cox

Regizor: David Fincher [a mai regizat: Gone Girl(2014), The Girl with the Dragon Tattoo(2011), The Social Network(2010), The Curious Case of Benjamin Button(2008), Panic Room(2002)]

Buget: 65.000.000 $
Incasari: 84.785.914 $

Premii:
- Best Director, Dublin Film Critics Circle Awards, 2007
- Best Male Voice, Il Festival Nazionale del Doppiaggio Voci nell'Ombra, 2007
- Best Original Score for a Horror/Thriller Film, International Film Music Critics Award (IFMCA), 2008

Nota Gealapa: 7.75
Metascore: 78/100

La sfarsitul anilor '60 si inceputul anilor '70, un caricaturist din San Francisco devine detectiv amator, obsedat sa il gaseasca pe criminalul care isi spune Zodiac, un individ necunoscut care terorizeaza California de Nord cu o serie de crime.

Acest film poate fi definitia thrillerului clasic. Modul in care este pus in scena, muzica, cinematografia, toate au un aer old school. Intriga este una foarte interesanta, mai ales ca se bazeaza pe fapte reale. Scenariul este unul de foarta, care creeaza tensiune din plin si plaseaza punctul culminant exact acolo unde trebuie. Povestea este intr-adevar foarte lunga, dar este cursiva in cea mai mare parte si are un ritm bun. Cred ca acest film este putin subestimat si merita mai multa atentie. Un aspect asupra caruia va sfatuiesc sa fiti atenti este jocul de lumini, un aspect ignorat adeseori de public, dar un detaliu cu care regizorii se joaca de cele mai multe ori, iar in Zodiac nici o umbra sau culoare nu este aleasa intamplator, iar asta este exact ce asteptam de la un regizor ca David Fincher, care ne-a obisnuit cu un anumit nivel.

Un astfel de scenariu socoloan, avea nevoie exact de aceasta distributie: actori experimentati, capabili sa transmita forta, dar si vulnerabilitate, care te pot face si sa ii indragesti, dar si sa ii detesti. Daca suficient de multi actori dintr-o distributie au atins un anumit nivel de experienta, atunci problema chimiei dintre ei dispare, pentru ca aceasta poate fi disimulata cu usurinta. Cred ca asta s-a intamplat aici pentru ca nu sunt actori pe care ii vezi foarte des impreuna. Este de prisos sa mai spun ca interpretarile sunt foarte bune, dar filmul neavand un protagonist neaparat, atunci nu exista cineva care sa straluceasca sau sa se ridice deasupra celorlalti si nici nu cred ca era nevoie de asa ceva.

Nu cred ca i se pot aduce foarte multe reprosuri lui David Fincher, dar eu cred ca am gasit doua cusururi acestui film. Primul ar fi modul dezordonat in care se trece peste planuri temporale, aspect care te scoate uneori din film. Al doilea ar fi finalul destul de repezit. Daca am rezistat aproape trei ore in fata ecranului, atunci merit un sfarsit corespunzator. Acestea sunt totusi defecte minore si filmul trebuie neaparat vazut, mai ales de fanii genului.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!