sâmbătă, 9 mai 2020

A Hijacking (2012)

Titlu originl: Kapringen

Gen: Thriller

Distributie: Pilou Asbæk, Søren Malling, Dar Salim, Roland Møller, Gary Skjoldmose Porter

Regizor: Tobias Lindholm [a mai regizat: A War(2015), Venice 70: Future Reloaded(2013), R(2010)]

Buget: 2.253.080 $
Incasari: 2.688.444 $

Filmul a obtinut 16 premii, printre care:
- New Horizons Competition - Special Jury Award, Abu Dhabi Film Festival, 2012
- New Horizons Competition - Best Actor (Søren Malling), Abu Dhabi Film Festival, 2012
- Audience Award - New Auteurs, AFI Fest, 2012
- Best Film (Bedste danske film), Bodil Awards, 2013
- Best Film (Årets danske spillefilm), Danish Film Awards (Robert), 2013

Nota Gealapa: 7.10
Metascore: 82/100

O nava de cargo daneza si echipajula cesteia sunt rapiti de pirati somalezi, care incep s poarte negocieri dure cu autoritatile din Copenhaga pentru eliberarea acestora.

Puteti considera acest film ca fiind varianta daneza a lui Captain Phillips, chiar daca a aparut cu un an inaintea lui. Fiind un film european, deci cu un buget infinit mai mic decat o productie din State, e clar ca scenele de actiune lipsesc cu desavarsire, se negociaza cu teroristii, dar emotia este cel putin la fel de prezenta ca in omologul sau. Faptul ca limba engleza este folosita doar ca o limba straina pentru protagonisti si se pastreaza limbile originale ale protagonistilor da filmului un plus de autenticitate si chiar daca la partea somaleaza nu am beneficiat de subtitrare, nu mi s-a parut greu de decriptat.

Chiar daca nu am recunoscut aproape nici un actor, pot sa spun ca distributia a fost aleasa bine si fiecare protagonist s-a potrivit bine cu personajul sau, dar credibilitatea a fost oferita si de rolurile secundare. A existat chimie si mai ales a existat emotie si suspans, chiar daca nu am inteles limba si ma indoiesc ca subtitrarea a fost in intregima corecta, iar asta spune cate ceva despre abilitatile actorilor si imi intareste opinia ca prestatiile acestora au fost foarte bune.

Pentru un regizor nu foarte experimentat, Tobias Lindholm a facut o treaba excelenta cu ce a avut la dispozitie. Cinematografia arata excelent, si faptul ca nu exista imagini cu deturnarea efectiva a vasului nu cred ca este doar o consecinta a bugetului redus ci mai degraba o optiune regizorala, cred eu inspirata, pentru ca scopul acestui film a fost unul clar de la inceput, iar scene cu schimburi de focuri ar fi distras atentia de la acesta. Este genul acela de film pe care nu iti vine sa il pui pe pauza nici un minut si reusesti sa intelegi punctul de vedere al tuturor taberelor implicate. In concluzie, cred ca acest film merita vazut si il recomand cu incredere.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!