marți, 5 mai 2020

Betting on Zero (2016)

Gen: Documentar

Distributie: William Ackman


Regizor: Ted Braun [a mai regizat: Darfur Now(2007)]

Premii:
- Best Film, Hamptons International Film Festival, 2016

Nota Gealapa: 7.45

Bill Ackman, un titan al bursei americane, pune la bataie un miliard de dolari, intr-o cruciada care are scopuld e a dovedi ca Herbalife este cea mai mare schema piramidala din istorie.

Am atatea idei in cap dupa acest film, incat nu stiu cum sa le fac loc tuturor aici si cum sa le exprim coerent asa ca o sa ma rezum la cateva. In primul rand, subiectul filmului este unul foarte actual si ar trebui sa trezeasca interesul tuturor. Vreau sa mentionez ca in urma cu vreo 12-13 ani, am fost aproape sa fiu si eu recrutat de Herbalife si chiar am fost la un seminar de-al lor unde mi s-a spus ca ma voi imbogati peste noapte si unde mi-au fost prezentati mai multi oameni care imi spuneau cat de multi bani fac ei, pe care eram indemnat sa ii aplaud puternic pentru ca "palmele rosii atrag bancnotele verzi". Da, chiar aceasta a fost exprimarea si pe atunci nu existau astea verzi de un leu, dar din fericire, instinctele m-au ajutat atunci sa ma retrag si a fost una din putinele decizii bune pe care le-am luat in viata. Ma amuza abordarea identica pe care au avut-o si la noi, copiind practic cuvant cu cuvant reteta din state. Revenind la film, este si bun si prost in acelasi timp. Este bun pentru c reuseste sa aduca in discutie problema si prezinta cateva argumente, dar este prost pentru ca nu aduce o dovada incontestabila care sa ameninte decisiv acest imperiu.

William Ackman, cel care a pornit acest demers, nu este nici el vreun sfant si ma indoiesc ca metodele lui sunt in totalitate umanitare. Pe langa suma de bani uriasa pe care a pus-o la bataie, isi mai joaca si renumele. Pe de alta parte, pare mult mai uman si credibil decat cei din tabara adversa. Simt in el aceeasi frustrare pe care o am si eu probabil in doze mult mai mici, ca nimeni nu vede evidenta si anume ca intreaga lume Herbalife este doar o fata morgana la care nu ajungi niciodata. Fetele membrilor de top, discursul lor, modelul de business, toate mi se par atat de evidente si ar trebui sa trezeasca alarme interioare instantaneu.

Un al lucru extrem de frustrant, este ca desi Ackman reuseste in cele din urma sa porneasca o investigatie guvernamentala, care confirma ca Herbalife este intr-adevar o inselatorie, interesele financiare si influenta companiei sunt atat de mari, incat acestia primesc doar o mustrare si obligatia de a revizui felul in care fac afaceri, iar persoana insarcinata cu reformarea companiei, este chiar unul dintre marii sustinatori si prieteni ai acesteia. Acesta este un film care trebuie vazut neaparat si aratat si persoanelor pe care le cunoasteti si sunt direct implicate in fenomen, pentru ca acesta a luat amploare si in Romania intr-o vreme. Este mai discret acum, dar la un moment dat unde te uitai vedeai un om cu o insigna Herbalife in piept. Acest film poate apara o persoana mai influentabila de o decizie proasta, mai ales ca aceasta companie nu este singura cu aceasta abordare. Alte exemple la care ma gandesc acum sunt Amway si intr-o masura mult mai mica, Avon. Sper totusi ca in viitorul apropiat sa apara un film care sa bata ultimul cui in acest cosciug.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!