vineri, 22 mai 2020

Criminal Minds (2005-2020)

Gen: Crima, Thriller, Drama

Numar sezoane: 15 (323 episoade)

Distributie: Matthew Gray Gubler, Kirsten Vangsness, A.J. Cook, Joe Mantegna, Thomas Gibson

Filmul a obtinut 23 de premii, printre care:
- Top Television Series, ASCAP Film and Television Music Awards, 2013
- Top Television Series, ASCAP Film and Television Music Awards, 2012
- Top Television Series, ASCAP Film and Television Music Awards, 2011
Top Television Series, ASCAP Film and Television Music Awards, 2010
Top Television Series, ASCAP Film and Television Music Awards, 2009

Nota Gealapa: 8.50
Metascore: 42/100

Seria ne prezinta cazurile B.A.U. (Behavioral Analysis Unit) din cadrul F.B.I., un grup de elita format din profileri care analizeaza comportamentul celor mai periculosi criminali in serie si crimele acestora, incercand sa anticipeze urmatoarea lor miscare, inainte ca acestia sa loveasca din nou.

Cand un serial politist este bine facut, nu prea ai cum sa nu-l indragesti. Criminal Minds le are pe toate: personaje usor de indragit, caractere negative dezvoltate meticulos, actiune, suspans, drama, dragoste si umor. Nu este cel mai lunf serial care exista, dar nu este deloc scurt, asa ca daca alegeti sa il vedeti, cele 15 sezoane necesita destul de mult timp. Nu este doar lapte si miere in fiecare episod. Exista povesti trase de par, exista si putina drama inutila si lucruri care se intampla fara nici un motiv, doar pentru a salva povestea, dar sunt mult mai putine numeric in comparatie cu lucrurile bune si multe dintre aceste probleme sunt cauzate de factori externi.

Primele urme de glume apar abia prin sezonul 5, dar apoi umorul este destul de prezent pentru un asemenea serial si este de buna calitate. Am observat ca in acest film suspectii mai degraba sunt omorati, decat arestati, iar multi dintre cei ajunsi dupa gratii ajung sa evadeze cand scenaristii sunt in pana de idei. Exista destule scene de actiune cu schimburi de focuri, dar atunci cand o mama casnica este in cautarea razbunarii si pune mana pe o arma dobandeste instantaneu calitatile unui sniper si da, exista un episod care aminteste de Romania a carui concluzie este ca tiganii romani fura copii. Asa stiam si eu in copilarie. Este interesanta abordarea total diferita fata de CSI  si cum este minimalizata importanta dovezilor fizice. Exista si cateva episoade in care filmul se intersecteaza cu alte seriale, dar nu sunt neaparat deosebite. Cam acestea ar fi toate partile mai nereusite.

La prima vedere distributia nu pare impresionanta, chiar daca unii dintre actori aveau cariere importante si pana la acest serial. Unul dintre ei este Mandy Patinkin, pe cat de admirat pe atat de instabil. Pentru ca acest serial "ii omora sufletul" a decis sa il paraseasca dupa numai cateva sezoane, provocand prima schimbare importanta a distributiei. De-a lungul timpului au mai fost astfel de schimbari cauzate de diversi factori externi, nu doar de dragul povestii si nu toate au fost reusite, sau primite de public intr-o maniera pozitiva. Astfel ca actori ca Jennifer Love Hewitt abia au rezistat un sezon intreg. Din fericire un nucleu important de actori a  rezistat impreuna in majoritatea sezoanelor  asigurand continuitate si aprobare generala. De exemplu Thomas Gibson a lovit un producator si brusc a fost bagat in programul de protectie a martorilor si nu l-am mai vazut niciodata. Indiferent cat de cunoscuti erau sau nu inainte de acest serial, acesta este genul acela de film de care nu mai scapi toata viata, pentru ca vei fi asociat sau comparat mereu cu personajul pe care l-ai interpretat aici.

Cand lucrurile au inceput sa scartaie, s-a incercat lansarea catorva seriale derivate, dar care nu s-au bucurat nici pe departe de acelasi succes si nu au rezistat prea mult timp. Acest serial era pe cale sa se destrame dupa 13 sezoane in loc de 15, dar pe ultima suta s-a mai semnat contractul pentru cate doua sezoane scurte. Daca in mod nrmal un sezon avea intre 22 si 24 de episoade, ultimele doua au avut doar 15 si respectiv 10 episoade. Finalul este in cea mai mare parte satisfacator si nu pare foarte grabit. Daca stelele ar fi fost aliniate corect, seria ar mai fi putut continua lejer, pentru ca desi este destul de lunga, nu ajunsese in punctul in care sa fie plictisitoare si calitatea episoadelor sa scada. Motivele pentru care a fost oprita sunt multe; actur i platiti prea putini, roluri vandute pe bani, faima era prea mare si serialul devenise prea scump pentru postul tv care il difuza, neintelegeri intre protagonisti, incepuse sa para invechit, ratingurile erau in scadere si altele.

Cu toate astea, acest film este un clasic si cu siguranta nu trebuie ratat. Se aud deja zvonuri despre un film aniversar care sa ii reuneasca pe protagonisti si sper sa se concretizeze. Pana atunci va recomand sa va apucati de el, chiar daca sunt alte seriale la moda acum; garantez cca cel putin 11 sezoane sunt foarte, foarte bune. In perioada asta dragonii, vrajitorii si fortele supranaturale sunt pe val, dar un serial cat de cat realist poate fi de asemenea foarte bun.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!