marți, 5 mai 2020

Mission Blue (2014)

Gen: Documentar, Drama

Distributie: Barbara Block, James Cameron, Michael deGruy, Sylvia Earle, Bryce Groark

Regizor: Robert Nixon [a mai regizat: Sea of Hope: America's Underwater Treasures(2017), Sea of Hope(2017), Blue Serengeti(2016), Endangered Species(2004)]

Premii:
- Outstanding Individual Achievement in a Craft: Editing - Documentary and Long Form, News & Documentary Emmy Awards, 2015

Nota Gealapa: 8.25
Metascore: 77/100

Un documentar despre legendarul oceanograf, biologul marin, ecologistul si exploratorul National Geographic Sylvia Earle si campania ei pentru crearea unei retele globale de sanctuare marine protejate.

Mission Blue  reuseste in ciuda unei durate destul de scurte, sa fie doua documentare intr-unul singur. Are doua subiecte pe care le dezvolta in paralel si reuseste sa fie explicit in ambele cazuri. Primul dintre acestea este importanta oceanelor si necesitatea crearii unor sanctuare acvatice, echivalentul rezervatiilor naturale terestre. Primul subiect este prezentat cu ajutorul multor fapte si statistici foarte credibile si atat de inspaimantatoare, incat si atunci cand unele aspecte sunt prezentate intr-o nota usor amuzanta, nu mi s-a parul nimic hilar. Din pacate, in ciuda unui final oarecum fericit, care incearca sa dea un pic de speranta, concluzia ca raul pe care umanitatea l-a produs este deja ireversibil ramane activa intr-un colt al mintii.

Al doilea subiect al filmului este insasi protagonista Sylvia Earle, un om care si-a dedicat practic intreaga existenta salvarii oaceanelor si vietatilor din acestea si a carei viata este strabatuta intr-un mod foarte detaliat. Pe langa toate realizarile ei acre ne sunt prezentate, pe mine m-a uimit mai degraba pozitivitatea ei, in ciuda numeroaselor obstacole si prejudecati pe care a fost nevoita sa le infrunte pentru a atinge un obiectiv utopic dupa parerea mea. Desi este o persoana foarte deschisa, sincera si pozitiva este totusi destul de greu de indragit si cred ca asta are legatura cu faptul ca este genul acela de om care te face pe tine ca spectator sa te simti neinsemnat si sa privesti cu un ochi critic propriile actiuni sau lipsa de initiativa.

Ma tem ca desi acest film este un apel de trezire extrem de pertinent si bine argumentat, se va lovi de urechi surde si va avea efecte minuscule. Este totusi un film foarte bine facut, care poate trezi in oameni dorinta de a se implica.Pasiunea cu care protagonista urmeaza acest ideal poate deveni contagioasa. Daca sunteti genul care se uita la acest gen de filme doar pentru imaginile spectaculoase, atunci nu vi-l recomand pentru ca nu exceleaza la acest capitol. Exista cateva astfel de cadre, dar nu spectaculoazitatea este punctul forte al filmului. In schimb, daca aveti fie o farama de spirit civic inauntrul vostru, atunci acest film poate fi imboldul de care aveti nevoie pentru a face mai mult.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!