joi, 30 aprilie 2020

The Angel (2018)

Gen: Drama, Thriller

Distributie: Toby Kebbell, Marwan Kenzari, Tsahi Halevi, Hannah Ware, Waleed Zuaiter

Regizor: Ariel Vromen [a mai regizat: Criminal(2016), The Iceman(2012), Skeptical(2011), Danika(2006), Rx(2005)]

Premii:
- Jury Prize - Best Feature Film, LifeArt Festival, 2019

Nota Gealapa: 6.85

Un film basat pe bestsellerul "Ingerul: Spionul egiptean care a salvat Israelul", de Uri Bar-Joseph.

Cartea care sta la baza acestui film este si ea inspirata din fapte reale, ceea ce face filmul si mai interesant. Intriga este una palpitanta din start. Cui nu ii place o poveste buna cu spioni si spioni reali nu un James Bond la care te uiti pentru scenele de actiune si atat. Am o oarecare parere de rau, pentru ca am ramas cu impresia ca acest film ar fi putut fi chiar mai bun decat a fost. Poate cu putini bani in plus si ceva mai mult chef de munca am fi avut parte de un inceput si un final corespunzatoare si nu niste naratiuni scurte in stilul documentarelor. Nu a fost un film rau deloc si dupa ce te obisnuiesti cu limbile vorbite si cu stilul actorilor, nimic nu te mai impiedica sa te bucuri de tensiunea care exista din plin, dar daca tot pervertesti povestea originala pentru a o face mai agreabila pentru marile sau micile ecrane, macar dai si un cap si o coada corespunzatoare.

Distributia este una tipica pentru Hollywood, de altfel filmul nici nu este unul in intregime american, dar are suficienti actori experimentati in distributie, pentru a avea un nivel bun al interpretarilor. Protagonistul a fost Marwan Kenzari, un nume destul de in voga in perioada asta, care si mie imi place si care a avut o prestatie foarte buna, chiar daca putin prea dramatica in unele scene. Mai sunt cateva figuri familiare, nu foarte multe insa si asta cred ca functioneaza cumva in avantajul filmului, facandu-l mai credibil, pentru ca daca recunoasteam toate fetele ma scotea putin din poveste.

Aminteam mai devreme faptul ca filmul nu este in intregime unul american; este o coproductie Israel - SUA si asta se simte. Asta mi se pare a fi a doua mare problema a filmului si anume lipsa totala a obiectivitatii. Israelul este prezentat ca fiind aceasta tara nevinovata, care incearca sa isi apere granita si neamul impotriva egiptenilor si a altor popoare malefice, ori daca pui mana pe o singura carte care abordeaza istoria din zona respectiva, poti afla ca lucrurile nu stau deloc asa. Acest aspect, aparent nesemnificativ, pe mine m-a scos din film de cateva ori. In rest, filmul nu este rau deloc. Nu are violenta gratuita, capcana in care cad multe thrillere de spionaj, are un aer vintage, nu este produs excesiv si nu stiu cat de literar sau nu este limbajul, dar daca nu esti un vorbitor nativ de limba araba, acest aspect nu conteaza oricum. Per total, cu ceva mici rezerve, chiar recomand acest film pentru ca este unul bunicel.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!