luni, 20 aprilie 2020

First Man (2018)

Gen: Istoric, Biografic, Drama

Distributie: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke, Kyle Chandler, Corey Stoll

Regizor: Damien Chazelle [a mai regizat: La La Land(2016), Whiplash(2014), Guy and Madeline on a Park Bench(2009)]

Buget: 59.000.000 $
Incasari: 105.697.415 $

Filmul a obtinut 31 de premii, printre care:
- Oscar - Best Achievement in Visual Effects, Academy Awards, SUA 2019
- Best Original Score - Motion Picture, Golden Globes, SUA 2019
- Best Original Score, Atlanta Film Critics Circle, 2018
- Best Film Editing, Austin Film Critics Association, 2019
- Best Original Score, Awards Circuit Community Awards, 2019

Nota Gealapa: 7.40
Metascore: 84/100

O incursiune in viata astronautului Neil Armstrong si a legendarei misiuni spatiale, care l-a transformat in primul om care a pasit pe luna, pe  20 iulie 1969.

Acesta a fost filmul meu din noaptea d einviere si nu a fost o alegere rea deloc. Da, subiectul este unul folosit in exces de-a lungul vremii, dar iesit din prim plan de multa vreme. Folosind mijloace moderne, aceasta intriga dovedeste ca poate crea tensiune si suspans in continuare, in ciuda unui deznodamant dinainte cunoscut. Filmul reuseste sa fie palpitant si dramatic. Chiar daca a durat peste doua ore, timpul zboara repede, la final am simtit ca ar mai fi fost nevoie de inca 30 de minute, pentru ca am avut impresia ca finalul a fost putin grabit si ar fi trebuit ratiocinat putin mai bine.

Distributia este foarte buna, plina de actori experimentati. Ryan Gosling a fost protagonistul, cel care l-a interpretat pe Neil Armstrong, iar acest rol i s-a potrivit ca o manusa, fiind fix in mijlocul zonei sale de confort. Personajele morocanoase si cu vorbe putine sunt cele care l-au facut celebru, dar cred ca Armstrong a mai si zambit in viata lui, asa ca e posibil sa se fi exagerat cu sobrietatea de data asta.  Claire Foy a avut al doilea cel mai important rol si mi s-a parut ca a facut o treaba chiar mai buna decat Gosling. Ea a fost cea care a asigurat doza desensibilitate si echilibru din film.

Va avertizez de la inceput ca acest film nu are aceeasi abordare ca Apollo 13, ba chiar carcotasii ar putea spune caacest film transforma unul din cele mai importante momente din istorie intr-o mini-telenovela dramatica. Nu e chiar asa, doar ca intr-adevar tonul este extrem de sobru si pe langa calatoria impresionanta sunt scoase in evidenta foarte mult si sacrificiile. Uneori primplanurile sunt atat de apropiate ca iti vine sa iesi din camera, dar si acest aspect si tremuratul excesiv al camerei sunt intentionate, cu scopul de a reproduce cat de cat atmosfera locului si personal nu le-am gasit deranjante. Toate astea, plus efectele vizuale foarte bune, fac acest film sa fie unul care trebuie vazut  si pe care il recomand, chiar daca nu e vreun clasic.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!