vineri, 10 aprilie 2020

Terra (2015)

Gen: Documentar

Distributie: Vanessa Paradis

Regizor: Yann Arthus-Bertrand [a mai regizat: Woman(2019). Morocco Seen from Above(2017), Human(2015), Algerie from Above(2015) Méditerranée, notre mer à tous(2014)]

Nota Gealapa: 8.65

Un documentar impresionant din punct de vedere vizual, care reflecta asupra relatiei pe care omul o are cu alte specii, pe masura ce umanitatea devine din ce in ce mai izolata de natura.

Acest documentar este una dintre cele mai mari surprize cinematografice pe care le-am avut in ultima vreme. Intr-o lume cu sute de documentare despre natura si cu nenumarate canale dedicate acestui subiect, nu ma asteptam sa mai fiu surprins cu adevarat de un asemenea film. Terra insa, este poate unul din cele mai bune expozee despre istoria civilizatiei pe care am vazut-o, chiar daca este prezentata destul de sumar, informatia este accesibila. Foarte bun din punct de vedere vizual, acest film a reusit chiar sa imi prezinte cateva specii de animale de care habar nu aveam pana acum, desi nu e nici pe departe primul meu documentar.

Alegerea pentru vocea de pe fundal este si ea una surprinzatoare si anume a Vanessei Paradis, care insa face o treaba neasteptat de buna si se dovedeste a fi o alegere inspirata. Poate nu este Morgan Freeman, dar se descurca foarte bine si ea. Simplul fapt ca a fost aleasa o voce feminina este destul de neobisnuit, dar cred ca este un lucru cu care sa se  experimenteze mai des in asemenea productii.

Inedit este si modul de povestire la persoana I, din punctul de vedere al omului. Mi-a placut de asemenea ca, desi inevitabil ajunge sa se prezinte si dezastrul pe care noi l-am provocat pe intreaga planeta, tonul nu este unul acuzator si nu se cauta neaparat vinovati. Este o punere in scena obiectiva, dar care invita totusi la reflectie interioara pentru o scurta vreme, inainte sa ditrugem in continuare. Iar ultimul bonus propus de acest film, pe care va recomand sa il vedeti, este limba franceza, pentru ca este un film frantuzesc, iar documentarele frantuzesti de acest calibru sunt flori rare.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!