marți, 28 aprilie 2020

Crash (2004)

Gen: Drama

Distributie: Don Cheadle, Sandra Bullock, Thandie Newton, Karina Arroyave, Dato Bakhtadze

Regizor: Paul Haggis [a mai regizat: 5B(2018), Third Person(2013), The Next Three Days(2010), In the Valley of Elah(2007), Ghost of a Chance(1998)]

Buget: 6.500.000 $
Incasari: 98.410.061 $

Filmul a obtinut 67 de premii, printre care:
- Oscar - Best Motion Picture of the Year, Academy Awards, SUA 2006
- Oscar - Best Writing, Original Screenplay, Academy Awards, SUA 2006
- Oscar - Best Achievement in Film Editing, Academy Awards, SUA 2006
- Best Screenplay - Original, BAFTA Awards, 2006
- Best Performance by an Actress in a Supporting Role (Thandie Newton), BAFTA Awards, 2006

Nota Gealapa: 8.05
Metascore: 66/100

Vietile total separate ale unor cetateni din Los Angeles se intersecteaza in povesti despre rasa, pierdere si eliberare.

Acest film m-a luat prin surprindere total. Fara sa fie neaparat grafic, este un film extrem de brutal. Incredibil de revoltator pe alocuri, apoi cu parti in care binele pare ca invinge, Crash este un carusel continuu de trairi contradictorii. Ma mir ca nu se bucura de mai multa notorietate. Am vazut multe filme cu personaje care nu au nici o legatura unele cu celelalte si ale calor cai se intersecteaza intr-un mod neasteptat, doar foarte putine sunt la acest nivel. Fiind vorba de cateva povesti separate, filmul are si mai multe deznodamanturi, nu toate fericite, astfel ca amalgamul de sentimente este resimtit pana in ultmul moment.

Distributia este una destul de numeroasa si propune atat actori foarte cunoscuti si experimentati, dar si nume aproape anonime. Fiind un film cu multe personaje, asta se traduce in putin timp de ecran pentru protagonisti, deci acestia nu au putut neaparat impresiona si nici unul nu si-a pus cu adevarat amprenta asupra filmului. Chiar si asa insa, calitatea interpretarilor este una foarte buna si asta se datoreaza si scenariului foarte bine scris. As remarca totusi rolul Sandrei Bullock, un perosnaj impotriva firii ei, pe care il duce la capat fara efort.

BInele si raul sunt dezbatute pe indelete in principal in jurul rasismului, iar complexitatea unor personaje creeaza confuzie si nu mai stii daca sa le apreciezi sau sa le detesti. Sunt reprezentate toate minoritatile din Los Angeles intr-un mod care mie, un outsider, mi s-a parut foarte credibil. Rezultatul este cu atat mai impresionant avand in vedere ca bugetul nu este deloc unul mare pentru Hollywood. Stilul scenariului aminteste de serialele tv, cu aceste povesti care se intersecteaza, dar nu are nici una din limitele impuse de televiziune. Crash este un film foarte actual, chiar daca a aparut in 2004 si care nu trebuie ratat sub nici o forma.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!