miercuri, 8 aprilie 2020

Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)

Gen: Documentar

Distributie: Lisa Agabian, Manucher Alemi, Lindsey Allen, Kip Andersen, Will Anderson

Regizor: Kip Andersen [a mai regizat: What the Health(2017)]

Nota Gealapa: 8.55

Calatoria socanta, dar totusi amuzanta, a unui ecologist aspirant, in timp ce incearca cu indrazneala sa gaseasca solutii reale pentru cele mai presante probleme de mediu si adevarata cale catre sustenabilitate.

Kip Andersen a regizat doua filme mari si late in toata cariera lui. Cumva insa, abmele (mai ales acesta) sunt aproape capodopere ale genului si sunt unele dintre cele mai bine documentate documentare din cate am vazut. Cowspiracy argumenteaza intr-un mod foarte credibil ca principala sursa de poluare a planetei si cea care ne va distruge dintr-o clipa in alta, motivul principal al incalzirii globale si al defrisarii padurii amazoniene, nu este combustibilul si industria petroliera (care contribuie si ea destul la acest macel), ci agricultura si mai specific cresterea animalelor, mai ales a vitelor. Nu este vorba despre mitul semi-adevarat ca vanturile vacilor dau gauri in stratul de ozon. Este vorba in schimb de spatiul necesar pentru cresterea acestora, de cantitatile absolut uriase de apa si hrana de care au nevoie si de cantitatea de reziduuri pe care acestea o produc.

Printre persoanele intervievat se numara oameni de stiinta recunoscuti si persoane care au ocupat functii importante in diverse organizatii de mediu, aspect care da credibilitate filmului. Ce da o si mai mare credibilitate insa, dar si socheaza, sunt reprezentantii celor mai importante organizatii de mediu ca Greanpeace, de exemplu, care ar trebui sa fie principalii militanti care sa faca cunoscuta aceasta problema, dar care neaga problema, sau refuza sa vorbeasca despre ea. In plus, eforturile care au fost facute pentru a impiedica acest film sa vada lumina zilei, il face inca odata demn de luat in seama.

Chiar daca autorul incearca, ca si in celallt film al sau, sa nu aiba o abordare fatalista si sa prezinte problema cu o oarecare doza de umor, daca esti o persoana cat de cat responsabila, nu ai cum sa ramai indiferent si este foarte probabil sa iti provoace o criza temporara de apelpisie. Pe de alta parte, chiar daca nu vrem sa recunoastem cu voce tare, acest film va dezvalui si natura ipocrita a celor mai multi dintre noi, care nu la mult timp dupa ce vom vedea filmul si vom fi de-a dreptul "impresionati" de el, ne vom comanda inevitabil un burger, un muschi de vita sau o ciorba de vacuta. In concluzie, daca vreti sa vedeti un documentar bine structurat, argumentat corespunzator si care abordeaza o problema cu adevarat importanta, atunci e musai sa vedeti Cowspiracy.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!