sâmbătă, 18 aprilie 2020

How to Change the World (2015)

Gen: Documentar, Aventura, Biografic

Distributie: Robert Hunter, Patrick Moore, Paul Watson, Rex Weyler, Jim Bohlen

Regizor: Jerry Rothwell [a mai regizat: The School in the Cloud(2018), Sour Grapes(2016), Town of Runners(2012), Donor Unknown(2010), Heavy Load(2008)]

Incasari: 31.191 $

Filmul a obtinut 6 premii, printre care:
- Barbara Sears Award for Best Visual Research, Canadian Screen Awards, Canada 2017
- Best Editing in a Feature Length Documentary, Canadian Screen Awards, Canada 2016
- Pare Lorentz Award, International Documentary Association, 2015
- Environmental Award, Reykjavik International Film Festival, 2015
- Sheffield Green Award, Sheffield International Documentary Festival, 2015

Nota Gealapa: 7.85
Metascore: 77/100

In 1971, un grup de prieteni navigheaza intr-o zona de testare nucleara, iar protestul lor captiveaza intreaga lume. Folosind imagini care nu au mai fost vazute pana acum, care aduc la viata lumea lor, How to Chenage the World este povestea pionierilor care au fondat Greenpeace si au definit miscarea ecologista moderna.

Acest film este o mica comoara bine ascunsa in arhivele Netflix, pe care ma bucur ca am descoperit-o.Inceputurile Greenpeace sunt foarte agitate si pot depasi ca suspans si adrenalina, multe film de actiune. Dar, in ciuda inceputurilor nobile, cu timpul, in ciuda intentiei nobile de a salva planeta, lupta pentru putere, influenta si in cele din urma bani, pune stapanire pe oameni. Filmul a reusit sa ma poarte de la un capat al paletei de emotii la celalalt. In prima parte m-a facut sa admir curajul si dedicarea unor oameni care au pus binele suprem mai presus chiar decat propria lor sanatate uneori. A doua parte in schimb, mi-a aratat cum aceasta organizatie, desi una de nivel mondial acum, nu este altceva decat un dolmen, iar multi dintre cei care au pus umarul la nasterea ei fie nu mai vor sa auda de Greenpeace, fie au juns sa militeze impotriva a ceea ce reprezinta fie pur si simplu au evoluat intr-un mod negativ.

Din punct de vedere al distributiei, avem ocazia sa ii vedem pe cei cativa care au pus bazele acestei miscari, transformata intre timp in poate cea mai mare organizatie ecologista mondiala. Caractere diferite, unele dificile, unii mai lideri decat altii, dar toti in prima faza cu inima curata si dispusi sa se sacrifice pentru idealurile in care credeau. Din pacate, cu timpul, unii dintre acestia s-au lasat prada tentatiilor mai lumesti si acest grup incredibil de omogen la un moment dat, a inceput incet, incet sa se destrame, iar filmul nu ascunde acest aspect si ni-l prezinta foarte obiectiv.

Este un documentar facut foarte responsabil, ca la carte. Ritmul a fost cel potrivit si m-a tinut atent pana la final. In plus, subiectul este unul important, foarte rlevant chiar si astazi. Este prezentata o bucatica importanta de istorie. In concluzie, recomand acest film cu toata increderea, dar trebuie sa ii avertizez pe cei mai saraci cu duhul, ca exista si imagini foarte grafice, care ar putea sa nu le pice bine, in special cadre care surprind macelul unor animale.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!