luni, 15 iunie 2020

E-Team (2014)

Gen: Documentar

Distributie: Anna Neistat, Ole Solvang, Peter Bouckaert, Fred Abrahams, Danya

Regizor: Katy Chevigny [a mai regizat: Election Day(2007), Deadline(2004)]

Premii:
- The Unforgettables, Cinema Eye Honors Awards, SUA 2015
- F:ACT Award, CPH: DOX 2014
- Brizzolara Family Foundation Award for a Film of Conflict and Resolution, Hamptons International Film Festival, 2014
- Cinematography Award - Documentary, Sundance Film Festival, 2014

Nota Gealapa: 6.35
Metascore: 66/100


Atunci când atrocități sunt comise în țări ținute ostatice de dictatori nemiloși, Human Rights Watch trimite în teren "E-Team" (Echipa de Urgențe), un grup de persoane feroce, inteligente, angajate pentru a documenta crimele de război și a le raporta restului lumii. În acest climat volatil, producătorii de filme Ross Kauffman și Katy Chevigny ne duc in prima linie din Siria și Libia, unde fragmente din bombe, găurile de glont și mormintele nemarcate furnizează dovezi de atacuri coordonate efectuate de Bashar al-Assad și acum decedatul Muammar Gaddafi. Infracțiunile sunt răvăsitoare, aleatorii și deseori nedocumentate, făcând efortul echipei de a scoate informații din țară și de a le prezenta institutiilor de stiri si instanțelor penale cu atât mai necesar.

Imi pare rau de potentialul irosit de acest film. Are la baza un subiect nu numai palpitant, ci si foarte important. Din pacate mana stangace a regizoarei il impiedica sa fie atat de bun cat ar fi trebuit. Modul cum este editat si cum se sare prin povesti il face sa isi piarda din putere. De altfel, imagnile filmate sunt spectaculoase si povestea emotionanta, dar din pacate, filmul se abate de la aceasta fix in cele mai nepotrivite momente. Chiar si asa, cred ca reuseste sa isi transmita mesajul in cea mai mare masura, dar nu pot sa ma abtin sa nu fiu dezamagit.

Protagonistii sunt niste activisti pentru drepturile omului, care si-au ales una din cele mai periculoase slujbe din lume, care ii poarta in prima linie a tuturor conflictelor sangeroase. Simplitatea, optimismul si perseverenta acestora este impresionanta. Nu stiu daca reusesc sa faca acest lucru si cu adevarat sa nu aiba traume, sau nu s-a atins acest subiect doar pentru a nu abate atentia de la mesajul filmului, dar simplul fapt ca pot dormi este de apreciat, avand in vedere ororile care le trec prin fata ochilor.

Multi dintre voi, ca si mine, ati auzit probabil de Human Rights Watch, dar nu stiti exact cu ce se ocupa. Poate credetca tot ce fac cei de acolo este sa adune date si sa faca rapoarte, lucru partial adevarat, dar iata ca merg si in zone periculoase, de care altii nu s-ar apropia, unde vad cu ochii lor mormintele lasate in urma de dictatori malefici. Chiar daca nu este perfect, faptul ca am aflat mai multe despre aceasta organizatie, dar si pentru ca Assad a fost pus intr-o lumina in care trebuia sa fie pus cu mai multa convingere si de altii, inseamna ca acest film merita vazut. 




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!