joi, 11 iunie 2020

The Boy Who Harnessed the Wind (2019)

Gen: Drama

Distributie: Chiwetel Ejiofor, Maxwell Simba, Felix Lemburo, Felix Lemburo, Fiskan Makawa

Regizor: Chiwetel Ejiofor [aflat la primul lungmetraj]

Premii:
- Truly Moving Picture Award, HeartlandFilm, 2019
- Alfred P. Sloan Feature Film Prize, Sundance Film Festival, 2019

Nota Gealapa: 7.80
Metascore: 68/100

Impotriva tuturor sanselor, un baiat de 13 ani din Malawi inventeaza un mod neconventional de a-si salva familia si satul de la foamete.

 Nu stiam la ce sa ma astept de la acest film, dar a fost o surpriza placuta. Nu are un ritm foarte vioi, dar are destul conflict si o intriga suficient de interesanta pentru a fi palpitant. Nu il trec pe lista lungmetrajelor reusite de Netflix, pentru ca este produs de BBC. Nu m-am documentat inainte, asa ca nu am stiut pana la final daca povestea are vreun sambure de adevar, iar cand am aflat ca asa este parca mi-a placut si mai mult. Din punct de vedere tehnic este un film simplu, dar este bine scris, povestea este puternica si o cantitate destul de mare de emotie trece dincolo de ecran.

Acest film este practic copilul lui Chiwetel Ejiofor. Pantera Neagra a scris scenariul, a regizat filmul si s-a pus pe sine intr-unul din rolurile principale. Cu scenariul a nimerit-o din plin, cu prestatia de asemenea, oferind o interpretare puternica si credibila si in ciuda faptului ca se afla la prima experienta de acest gen, s-a descurcat excelent si ca regizor. Cred totusi ca atunci cand vine vorba de interpretare sunt doua nume care au stralucit mai mult decat el in acest film. In primul rand, ma refer la Maxwell Simba, tanarul protagonist al filmului care a fost si el o surpriza placuta, dar si la Aïssa Maïga, care s-a bucurat de cel mai important personaj feminin si are una din cele mai puternice interpretari feminine pe care le-am vazut in ultima vreme, comparabila cu Viola Davis in vremurile ei bune.

Nu stiu cat de multa fictiune s-a adaugat peste cartea care a stat la baza filmului si acre se recomanda ca fiind autobiografica, dar simplul fapt ca ceva asemanator s-a intamplat in realitate, mie unul imi da o stare de bine. Cred ca este un film despre care s-a vorbit prea putin si este destul de subestimat. Ar fi meritat mai multa atentie si poate si mai multe premii. Nu este facut la Hollywood, dar poate concura lejer cu orice film de acolo. Prin urmare, nu am cums a nu il recomand cu tarie.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!