luni, 8 iunie 2020

Chasing Coral (2017)

Gen: Documentar

Distributie: Andrew Ackerman, Pim Bongaerts, Neal Cantin, Phil Dustan, Mark Eakin

Regizor: Jeff Orlowski [a mai regizat: The Social Dilemma(2020), Chasing Ice(2012)]

Filmul a obtinut 7 premii, printre care:
- BIFF Award - Best Feature Documentary, Boulder International Film Festival, 2017
- Call to Action Award, Boulder International Film Festival, 2017
- Peoples Choice Award - Feature Length Film, Boulder International Film Festival, 2017
- Outstanding Achievement in Cinematography, Cinema Eye Honors Award, SUA 2018
- Outstanding Nature Documentary, News & Documentary Emmy Awards, 2018

Nota Gealapa: 8.35
Metascore: 86/100

Recifurile de coral din umea intreaga dispar cu o viteza nemaiintalnita. O echipa de scafandri, fotografi si oameni de stiinta, pornesc intr-o misiune palpitanta in ocean pentru a afla de ce se intampla asta si pentru a impartasi intregii lumi misterele din adancuri.

Acest film are sanse mari sa va bage intr-o depresie pe termen scurt. Ma asteptam sa imi ofere imagini impresionante, ceea ce am si primit, dar nu ma asteptam sa aiba un asemenea impact. Cu toii stim ca planeta asta moare si recifurile de corali nu fac exceptie. Poate consideram otioasa orice alta informtie in acest sens. Nu sunt multe filme care sa documenteze diverse moduri i care distrugem planeta iremediabil, care sa afecteze spectatorii in mod real si cred ca se intampla asta pentru ca majoritatea dezastrelor care urmeaza sa aiba loc au ca termen date mai indepartate. Acest film are o particularitate. Ecosistemul acesta al recifurilor de corali se pare ca va muri si va disparea in timpul vietii noastre.

Distributia este formata din oameni de stiinta si activisti care lupta impotriva morilor de vant, incercand sa ne trezeasca pe toti la relaitate. Genul acela de oameni care te fac sa te simti meschin si sa para ca tot ce faci tu este neinsemnat. Ei nu o fac cu intentie bineinteles, dar este un efect natural. In acest film, nici unul dintre protagonisti nu are aere de superioritate, nu este acuzator si nici nu incearca sa judece neaparat, desi ar fi fost indreptatiti sa o faca. Doar ne prezinta un adevar cu adevarat trist.

Daca aveti acest film pe o lista oarecare cu filme de vazut, puneti-l in fata si urmariti-l acum. Este exact cum ar trebui sa fie un documentar. Productia este buna si este plin de fapte si dovezi prezentate pe intelesul tuturor. Coralii sunt o imagine vie a modului in care omoram planeta. Este genul acela de film care iti da impresia falsa pentru o vreme ca urmeaza sa schimbi sau sa faci ceva. Are un efect mobilizator, dar care va ramane probabil fara prea mare efect in viata reala. Acest film trebuie nu numai vazut, dar si recomandat altora.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!