joi, 23 mai 2019

Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom (2015)

Gen: Documentar

Distributie: Bishop Agapit, Catherine Ashton, Serhii Averchenko, Kristina Berdinskikh, Pavlo Dobryanskyy

Regizor: Evgeny Afineevsky [a mai regizat: Cries from Syria(2017), Pray for Ukraine(2015), Divorce: A Journey Through the Kids' Eyes(2014), Oy Vey! My Son Is Gay!!(2009), Days of Love(2009)]

Premii:
- The Television Academy Honors - Documentary, The Television Academy Honors, 2016
- People's Choice Award - Documentary, Toronto International Film Festival, 2015

Nota Gealapa: 8.65
Metascore: 79/100

Un documentar despre nelinistea din Ucraina din 2013 si 2014, cand protestele studentilor care sustinae integrarea europeana s-au transformat intr-o revolutie violenta cu scopul inlocuirii presedintelui Victor F. Yanucovich.

Nici nu stiu cum sa incep sa vorbesc despre acest film. In primul rand, nu cred ca este o perioada mai potrivita pentru a-l vedea decat acum, cand situatia noastra incepe sa semene izbitor de mult cu cea care a determinat evenimentele prezentate in film. Tare ma tem insa ca desi infruntam personaje negative similare si avem aceiasi monstri cu uniforma, in cazul unor evenimente de acest gen nu vom da dovada de aceeasi unitate, indarjire si persevrenta. Daca in Ucraina in momentul cand jandarmii au inceput sa agreseze protestatarii au batut clopotele unei manastiri care nu mai batusera de pe la 100 cand au fost invadati de tatari si mai marii tuturor religiilor au fost alaturi de oameni, iar dupa conflict jandarmeria a fost desfiintata ca institutie, eu nu cred ca preafericitul nostru Danut ar face altceva decat sa se gandeasca cum poate scoate profit de pe urma unui astfel de eveniment si nu vad nici vreo posibila pedeapsa pentru vreun eventual abuz de putere.

In rolurile principale, daca le putem numi asa, sunt oameni simpli care in zilele acelor evenimente au devenit pur si simplu eroi si care in momentele cele mai grele si-au aratat caracterul impecabil. Din pacate, orice revolutie, pe langa eroi, are nevoie si de martiri si avem si destui din acestia. Marturiile lor mi-au produs un nivel de emotie comparabil cu cel pe care mi l-au provocat cei mai mari actori in cele mai bune reprezentatii ale lor.

Sunt foarte multe de spus despre acest film si despre aceste evenimente, dar sunt foarte greu de ordonat gandurile. Asemenea curaj in fata adversitatii si a mortii chiar a schimbat cursul unei tari si a insuflat patriotism unei intregi generatii. Mi se pare un documentar foarte complet si chiar echilibrat, care contine unele din cele mai bune imagini din vremea Euromaidanului. Chiar daca nu va intereseaza in mod deosebit Ucraina, desi ar trebui sa va intereseze, este foarte interesant de vazut oricum cum poate evolua un protest pasnic si de ce este nevoie pentru a face o schimbare. De asemenea, mi se pare aproape imposibil sa nu faci unele paralele cu situatia d ela tine din tara si cred ca asta nu se aplica doar pentru romani, ci si pentru spectatorii din orice tara care a avut vreodata vreun conflict intern similar.. Nu doar ca va recomand, ci va si indemn sa vedeti acest film, al carui prim efect ar trebui sa fie dorinta de a merge la vot.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!