joi, 3 ianuarie 2019

Romania neimblanzita (2018)

Gen: Documentar

Distributie: Victor Rebengiuc, Irina Rimes, Mark Strong

Regizor: Tom Barton-Humphreys [aflat la prima experienta ca regizor]

Nota Gealapa: 8.25

Un film care prezinta frumusetea salbatica a Romaniei, magica si fragila in acelasi timp, pe parcursul a patru anotimpuri, cu mesajul final "unele lucruri trebuie pastrate asa cum sunt".

In primul rand, trebuie mentionat, ca oricat am vrea, nu putem judeca acest film 100% obiectiv. Am incercat totusi sa dau la o parte latura patriotica atunci cand am acordat nota si cand va scriu ce urmeaza. Din punct de vedere tehnic, acest documentar are aceeasi calitate ca cele pe care le vedem pe National Geographic, fara sa fie atat de grafic si sangeros, nu pentru ca producatorior le-ar fi fost teama, ci pentru ca acest film este putin mai mult decat un simplu documentar. Este o invitatie sa ne cunoastem propria tara, la responsabilitate si apreciere, menita sa ne faca sa realizam fragilitatea vietii salbatice din tara noastra. Este trist ca a o multinationala frantuzeasca a facut acest film, dar bine ca l-a facut cineva.

Vocea care se aude pe fundal este cea a lui Victor Rebengiuc, o alegere foarte inspirata, pentru ca acesta reuseste sa te certe, fara sa te certe de fapt si chiar daca nu acuza pe nimeni de nimic, parca iti este un pic rusine de el amintindu-ti ca la un moment dat si tu ai facut ceva care sa pericliteze taramul de basm pe care ti-l prezinta. As fi foarte curios sa vad si sa aud varianta in limba engleza a filmului, pentru ca Rebengiuc ni l-a povestit intr-un stil profund romanesc, folosind expresii si cuvinte greu de tradus corect in alte limbi, cum ar fi "harjoane", "odrasla", "povarnis", "colea" sau "penel".

Acest film este un portret impresionant, proaspat, emotionant si neasteptat de bun. Nu este genul acela de documentar fara suflet, in urma caruia ramai doar cu niste informatii noi. Acest film are un optimism rezervat si cred ca mesajul lui va trece pe langa urechile destinatarilor fara vreun impact. de altfel, as f fost foarte curios sa vad cum arata salile de cinema dupa acest film, pentru ca sunt convins ca tot ca dupa razboi ar fi aratat, cu pahare si popcorn aruncat si lasate peste tot. In concluzie, este un film care trebuie neaparat vazut, un documentar putin altfel, care are sanse sa va readuca acelora dintre voie care l-au pierdut, dragul de Romania.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!