joi, 17 ianuarie 2019

Broadchurch (2013-2017)

Gen: Mister, Drama, Crima

Distributie: David Tennant, Olivia Colman, Jodie Whittaker, Andrew Buchan, Carolyn Pickles

Filmul a obtinut 22 de premii, printre care:
- Best Drama Series, BAFTA Awards, 2014
- Best Leading Actress (Olivia Colman), BAFTA Awards, 2014
- Best Supporting Actor (David Bradley), BAFTA Awards, 2014
- Honorary Euro-FIPA, Biarritz International Festival of Audiovisual Programming, 2015
- Best Drama Series or Serial, Broadcast Awards, UK 2014

Nota Gealapa: 8.30
Metascore: 91/100

Uciderea unui baietel intr-un mic oras de coasta aduce o frenezie mediatica ce ameninta sa dezbine comunitatea.

La prima vedere acest serial nu mi-a parut ca va fi cine stie ce. Este un serial britanic cu un aer old-school, fara prea multa tehnologie, a carui actiune se desfasoara intr-un orasel de provincie. Am crezut ca nu are cum sa tina pasul cu alte seriale care fac ravagii acum. Din fericire, filmul m-a contrazis si mi-a oferit o poveste solida, cu multe straturi, plina de suspans si incertitudini si m-a prins dupa numai doua episoade. Este foarte realist, povestile secundare sunt si ele foarte bune si nici un cuvant din scenariu nu este pus acolo fara sa aduca nimic povestii.

Acest serial are doar trei sezoane. Cam putine, avand in vedere ca multe seriale de succes au mult peste zece. Nu stiu de ce s-a luat decizia de a nu mai continua, dar poate ca asa a fost mai bine. Pe de-o parte imi pare rau, pentru ca as fi vrut sa mai vad macar vreo trei sezoane in acelasi ritm, pe de alta parte insa, exista riscul ca povestea sa nu ami fie la fel de buna si sa inceapa sa scada in valoare, stricand aceste trei sezoane excelente. Povestea care a fost motorul serialului s-a terminat dupa numai doua sezoane si mi-a fost teama ca al treilea va fi de umplutura, dar a fost la fel d eputernic ca celelalte.

Distributia nu pare impresionanta la prima vedere, mai ales pentru cineva care nu este familiarizat in detaliu cu cinematografia britanica, dar actorii si interpretarile lor sunt alaturi scenariu, cele mai importante avantaje pe care Broadchurch le are. Si nu am vazut interpretari reusite doar de la avid Tennant si Olivia Colman, cele mai cunoscute nume din distributie si protagonistii serialului, ci in absolut toate rolurile secundare. Acest grup de actori au reusit sa aibe o chimie buna si sa lucreze foarte bine impreuna. Nu numai ca nu au stricat scenariul bun care le-a picat in brate, dar au si adus plus-valoare si cred ca doua puncte din nota li se datoreaza.

Mie unul mi-au placut intotdeauna serialele politiste britanice. Imi place ritmul mai domolit, calculat si logic, cumva opus fata de serialele americane de gen. Aceste filme sunt mult mai atente la detalii, in comparatie cu surorile lor d epeste ocean, dispuse mult mai usor sa lase niste gauri prin intrigi. Broadchurch  este un fel d epiatra pretioasa de acre nu a auzit multa lume. Nu de multe ori mi-a fost dat sa vad un serial care exploreaza convingator emotiile unui numar atat de mare de personaje. Cinematografia nu numai ca este frumoasa, dar si ea a fost aleasa in detaliu si contribuie la poveste. Personal, cred ca exista sanse ca peste ani acest film sa fie privit ca un clasic. Eu as zice sa faceti o pauze de GOT si sa va desfatati si cu putina actiune realista.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!