duminică, 18 iunie 2017

Psycho (1960)

Gen: Mister, Thriller, Horror

Distributie: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles, John Gavin, Martin Balsam

Regizor: Alfred Hitchcock [a mai regizat: Memory of the Camps(2014), Family Plot(1976), Frenzy(1972), Topaz(1969), Torn Curtain(1966)]

Buget: 806.947 $
Incasari: 82.000.000 $

Premii:
- Best Supporting Actress (Janet Leigh), Golden Globes, USA 1961
- Best Motion Picture, Edgar Allan Poe Awards, 1961
- National Film Registry, National Film Preservation Board, USA 1992
- OFTA Film Hall of Fame, Online Film & Television Association, 1997
- Special Award, Yoga Awards, 2000

Nota Gealapa: 8.70
Metascore: 96/100

O secretara fura 40.000 de dolari de la unul din clientii sefului ei, fuge in lume si se cazeaza la un motel condus de un tanar aflat sub dominatia mamei lui.

Acest film este una dintre capodoperele lui Alfred Hitchcock, poate chiar cel mai reprezentativ film as sau. Pentru mijloacele avute la dispozitie si banii cheltuiti, ce s-a realizat este de-a dreptul uimitor. Filmul este original, scenariul foarte bun si surprinzator, iar coloana sonora a trecut testul generatiilor, pentru ca si astazi este recunoscuta dupa numai cateva acorduri.

Distributia nu pare una impresionanta la prima vedere. pare o distributie tipica pentru anii '60, adica fete frumoase cu ceva valente actoricesti si barbati cu o experienta decenta a caror prestatie poate fi fie foarte buna, fie foarte rea. De data asta este foarte buna si asta se intampla datorita lui Anthony Perkins, care a avut poate interpretarea carierei ale in acest film, in pielea unui personaj bipolar foarte solicitant. Interpretarea sa a fost perfecta. Nu e exagerat nebunia si nu a minimalizat normalitatea.

Eu sunt fan Alfred Hitchcock si asa cum spuneam cred ca acesta este filmul carierei sale. Insa, cred ca ii datoreaza o mare parte din succesul sau lui Bernard Herman, care i-a compus muzica pentru mai multe filme, inclusiv acesta. Filmul este filmat in alb-negru nu pentru ca nu aparusera filmele color, ci pentru ca asa a hotarat Hitchcock si cred ca a fost o deciziea buna. El a facut de asemenea istorie si cand a solicitat ca nimeni sa nu fie lasat sa mai intre in sala de cinema dupa ce incepe fimul, pentru a nu crea confuzie si teama. O sa vad si sequelurile acestui film, desi sunt convins ca voi fi dezamagit, dar acesta trebuia vazut neaparat. Trailer:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!