duminică, 12 iulie 2015

Whiplash (2014)

Gen: Musical

Distributie: Miles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist, Paul Reiser, Austin Stowell

Regizor: Damien Chazelle [a mai regizat: Guy And Madeline on a Park Bench(2009)]

Buget: 3.300.000 $
Incasari: 48.000.000 $

Filmul a obtinut 90 de premii, printre care:
- Best Performance by an Actor in a Supporting Role (J.K. Simmons), Prmeiile Oscar, 2015
- Best Achievement in Film Editing, Premiile Oscar, 2015
- Best Achievement in Sound Mixing, Premiile Oscar, 2015
- Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Motion Picture (J.K. Simmons), Golden Globes SUA, 2015
- Best Supporting Actor (J.K. Simmons), BAFTA  Awards, 2015

Nota Gealapa: 8.55
Metascore: 88/100

Un tanar tobosar plin de potential se inscrie la una dintre cele mai severe scoli de muzica unde visele sale de maretie sunt modelate de un mentor care nu se da inapoi de la nimic pentru ca elevii sai sa isi atinga intreg potentialul.

Asteptarile mele de la acest film erau foarte mici. Ce asteptari as fi putut avea de la o productie cu buget redus, al carei protagonist este Miles Teller? Surprinzator, s-a dovedit a fi unul din cele mai bune filme pe care le-am vazut vreodata si probabil va deveni un clasic. Aici doar muzica conteaza, iar micile povesti secundare au fost aproapte ignorate de regizor cum probabil vor fi ignorate si de voi. Coloana sonora este impresionanta si contribuie din plin la starea de tensiune omniprezenta din primul pana in ultimul minut.

La prima vedere distributia nu pare a fi punctul forte al acestui film, dar se dovedeste a fi cel ami important atu al acestuia. Cu un scenariu minimalist, dar foarte bun, prestatia actorilor este lucrul prin care filmul impresioneaza cel mai mult. Miles Teller face probabil cel mai bun rol al sau si poate cel mai serios de pana acum, dar chiar si asa, in ciuda efortului sau iesit din comun este ecplipsat aproape in permanenta de J.K. Simmons care este absolut magistral. Interpretarea lui Simmons este atat de intensa si plina de pasiune ca t lasa cu gura cascata uneori. Chimia dintre cei doi a fost excelenta, iar senzatia uneori a fost ca se afectau unul pe altul cu fiecare replica. Chiar daca aici a fost eclipsat putin, pot spune ca zilele in care Miles Teller facea filme ca Project X, s-au terminat.

Acest film va deveni un model de urmat pentru producatorii care nu au la dispozitie bugete impresionante. Este un exemplu clasic cand mai putin inseamna de fapt mai mult, iar simplitatea acestui film functioneaza si ea in avantajul acestuia. Ca sa va dati seama de pasiunea cu care s-a lucrat la acest proiect, Miles teller i-a rupt doua coaste lui Simmons cand filmau o scena in care trebuia sa il atace, iar la scenele mai intense regizorul nici nu striga "cut" pentru a nu-l intrerupe pe Teller cand exersa la tobe. Este unul dintre filmele cu cele mai mici incasari din istorie care a fost nominalizat la Oscar, iare Dane DeHaan sunt convins ca are o mini-depresie dupa ce a refuzat rolul principal. Trailer:


2 comentarii:

NetFlash.ro la indemana ta!