sâmbătă, 28 martie 2015

Ryna (2005)

Gen: Drama

Distributie: Dorotheea Petre, Valentin Popescu, Matthieu Roze, Nicolae Praida, Aura Calarasu

Regizor: Ruxandra Zenide [aflata la primul lungmetraj]

Buget: 1.000.000 euro

Premii:
- Golden Moon of Valencia (Ruxandra Zerinde), Cinema Jove - Valencia International Film Festival, 2006
- Best Actress in a Leading Role (Dorotheea Petre), Premiile Gopo Romania, 2007
- Special Prize of the Jury (Dorotheea Petre), Mannheim - Heidelberg International Filmfestival, 2005
- Best Debut in Romanian Film (Dorotheea Petre), Transilvania International Film Festival, 2005

Nota Gealapa: 7.35

Intr-o mica comunitate din Delta Dunarii care oscileaza intre traditie si aspiratii materiale, o adolescenta, Ryna, plateste un pret mare in cautarea propriei identitati.

Nu suport faptul ca mi-a placut acest film. Este inca un film care prezinta o societate romaneasca deteriorata, trista, fara nici un viitor si fara nici un Dumnezeu. Filmul are o poveste puternica, dramatica si nici nu avea cum sa fie altfel cand in rolul principal ai o tanara draguta abandonata de mama si vanduta de tata. Saracia, nebunia si gainariile sunt prezentate ca facand parte din cotidian si, desi poate nu la fel de extrem ca in acest film, trebuie sa recunoastem ca sunt.

Distributia nu este una impresionanta la prima vedere, chiar si pentru un film romanesc. Cu toate astea, ca in majoritatea filmelor romaneste, calitatea interpretarii este cel putin decenta. In plus, desi a fost filmul ei de debut, Dorotheea etre face un rol destul de bun care poate reprezenta o carte de vizita buna pentru cariera ei.

Filmul reuseste sa ne poarte cu succes in atmosfera asezarilor micute din Delta. Dar filmul nu se concentreaza doar pe decorul social ci mai degraba pe personajul principal este in cautarea bogatiilor oferite de lumea moderna si, desi este din ce in ce mai aproape sa le atinga, nu are niciodata o sansa reala sa reuseasca. Lumea cu contrastele ei ne este prezentata prin ochii ei adolescentini. Trailer:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!