luni, 30 martie 2015

Daca bobul nu moare (2010)

Gen: Drama

Distributie: Franz Buchriezer, Dan Condurache, Simona Stoicescu, Milos Tanaskovic,Mustafa Nadarevic

Regizor: Sinisa Dragin [a mai regizat: Padurea(2014), Faraonul(2004), In fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe gura(2001), Lunga calatorie cu trenul(1997)]

Premii: 
- Best Production Design, Premiile Gopo Romania, 2012
- Best Production Design, Romanian Union of Filmmakers, 2012
- Dioraphte Award (Sinisa Dragin), Rotterdam International Film Festival, 2011

Nota Gealapa: 6.05

Doi tati, un roman care isi cauta fata obligata sa se prostitueze in Kosovo si un sarb care cauta trupul fiului sau decedat in urma unui accident de masina in Romania, se intalnesc pe Dunare. UN barcagiu isi aminteste o poveste veche de 200 de ani, despre niste tarani romani care au incercat sa mute o biserica in satul lor, intr-o vreme cand construirea de biserici era ilegala. Ce legatura au doua lucruri? Ei bine, au.

Demult nu mi-a fost dat sa vad ceva atat de deprimant. Cu toate astea, filmul este unul foarte bun. Are in prim-plan doua povesti, una mai puternica decat alta si, poate partea cea mai buna, nu ai nici cea mai mica idee cum o sa se termine, pana nu se termina. Ce face cantitatea uriasa de drama suportabila, sunt cateva doze de umor bun pe ici pe colo, umor care este mai degraba un haz de necaz.

Despre partea straina a distributiei nu stiu cat de cunoscuta este, dar partea romaneasca are nume destul de importante. Oricum, si unii si ceilalti ofera cateva interpretari emotionante. Din partea romaneasca l-as remarca pe Dan Condurache, pe care nu l-am mai vazut evoluand la o asemenea intesitate pana acum.

Ca in orice film balcanic, tehnologia nu este foarte prezenta. Nu sunt efecte speciale deosebite, decoruri costisitoare sau urmariri cu masini iesite din comun. Singurele arme ale filmului sunt povestea, scenariul si priceperea actorilor. De aceasta data, aceste lucruri se dovedesc suficiente, iar rezultatul este un film captivant din primul pana in ultimul minut.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!