duminică, 31 decembrie 2017

Theeb (2014)

Gen: Drama, Thriller, Aventura

Distributie: Jacir Eid Al-Hwietat, Hussein Salameh Al-Sweilhiyeen, Hassan Mutlag Al-Maraiyeh, Jack Fox, Marji Audeh

Regizor: Naji Abu Nowar [aflat la primul lungmetraj]

Incasari: 1.000.000 $

Filmul a obtinut 10 premii, printre care:
- Outstanding Debut by a British Writer, Director or Producer, BAFTA Awards, 2016
- Best Narrative Film, Abu Dhabi Film Festival, 2014
- Best Film from the Arab World, Abu Dhabi Film Festival, 2014
- Best Picture by a New Director, Beijing International Film Festival, 2015
- Jury Prize for Best Cinematography and Artistic Direction, Cairo International Film Festival, 2014

Nota Gealapa: 7.30
Metascore: 80/100

In timpul Primului Razboi mondial, in provincia otomana Hijaz, un tanar baiat beduin trebuie sa se maturizeze prematur, dupa ce porneste intr-o calatorie periculoasa prin desert, alaturi de un ofiter britanic pe care trebuie sa il conduca intr-un loc secret.

Desi filmul are cat decat un happy-end, acesta nu te scapa de tristetea profunda pe care o emana chiar si inainte sa se intample ceva trist. Este filmul clasic de festival, care scoate in prim-plan o drama pe care o exploateaza lacrimogen. Din fericire, avem parte de o poveste originala si solida, cu un scenariu sarac in cuvinte dar bigat in mesaj si o cinmatografie foarte reusita, care transmite cu succes senzatia de singuratate.

Nu stiu cat de cunoscuti sau experimentati sunt actorii din distributie, dar eu am vazut interpretari bune si credibile. Din pacate, exceptia o constituie chiar copilul din rolul principal, care mi s-a parut destul de crispat. Noroc ca nu a trebuit sa spuna foarte multe replici, pentru ca atunci acest aspect ar fi fost cu adevarat problematic pentru film.

Nu pot sa dau detalii despre poveste fara sa ofer un spoiler, dar pot sa va aspun ca nu este un film plin de scene de actiune. Exista cateva astfel de scene, dar este mai degraba un film psihologic crae trateaza niste situatii extreme. In cea mia mare parte se vorbeste in araba, asa ca asigurati-va ca gasiti o subtitrare decenta. Mie mi-a placut suficient de mult incat sa il recomand. Trailer:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!