sâmbătă, 23 decembrie 2017

The Death and Life of Marsha P. Johnson (2017)

Gen: Documentar

Distributie: Victoria Cruz, Marsha P. Johnson, Sylvia Rivera, Michael Baden, Frances Baugh

Regizor: David France [a mai regizat: How to Survive a Plague(2012)]

Premii:
- Freedom Award, L.A. Outfest, 2017
- Special Programming Award - Freedom, Outfest, 2017
- Special Mention, Sheffield International Documentary Festival, 2017

Nota Gealapa: 7.25
Metascore: 76/100

Un documentar care foloseste imagini la care publicul nu a avut acces pana acum si interviuri descoperite in cautarea adevarului din spatele mortii misterioase din 1992 a activistei transexuale, Marsha P. Johnson.

Filmul pentrunde intr-o lume care reprezinta inca un subiect tabu in toata lumea, putin mai mult la noi si care starneste curiozitate, repulsie sau empatie, dar nu te lasa indiferent. Este despre un grup de oameni care isi plang un lider si care se simt tradati si abandonati de propria comunitate. Filmul nu ofera vreo revelatie, nu descopera nici un adevar, dar deschide o fereastra catre o mica parte a istoriei recente, despre care eu unul nu stiam nimic.

Sunt readus ein prim-plan figuri importante ale comunitatii LGBT, care au dus greul luptei pentru drepturile acestei minoritati in vremuri tulburi. Fara sa fie neaparat oameni deosebit de educati, sunt oameni care si-au asumat identitatea si au luptat pentru propriile drepturi, infrutand toate pericolele venite din discriminarea la care erau supusi chiar din partea autoritatilor si pe care astazi nu prea ii mai apreciaza nimeni si au cazut in uitare.

Nu este neaparat u subiect cu care eu sa empatizez, dar cu toate astea apreciez lupta unor oameni de a descoperi adevarul, in ciuda tuturor piedicilor care li se pun si acre se ridica ori de cate ori sunt daramati. Titlul filmului este putin inselator, pentru ca filmul nu este atat despre Marsha P. Johnson, ci mai degraba despre cum este sa fii transexual in New York si despre cum s-a schimbat si nu prea acest lucru in ultimii 30 de ani. Trailer:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!