vineri, 1 decembrie 2017

Parada de 1 decembrie - impresii

Nu am fost niciodata la parada organizata de ziua nationala. Nu imi place aglomeratia din fire, frigul nici atat si aceste doua motive au fost absolut suficiente ca sa ma tina departe de aceasta manifestatie pana acum. Vineri aveam ceva treaba pe la Casa Presei si am avut ocazia sa vad avioanele care survolau zona si asa pofta mi s-a facut de o parada militara incat am zis ca astazi nu este chip sa lipsesc.

Am crezut ca daca ajung in zona cu o ora inainte de inceperea evenimentului o sa evit aglomeratia. Gresit. Am crezut ca accesul se face usor. Gresit din nou. Astfel ca imbulzeala a inceput de la intrarea in parcul Herastrau, de unde incepeau mai multe filtre ale jandarmeriei. Sunt roman de 31 de ani, asa ca am fost convins ca o sa fentez filtrele daca o iau prin parc si ma strecor pe alei intortocheate. Numai ca jandarmii sunt si ei romani cam de tot atata timp si au anticipat spiritul "descurcaret" al meu si al altor cateva sute de oameni si au organizat filtre la toate iesirile si gaurile din gard. Astfel ca pentru mine parada a inceput cu o mare coada.

Mi-am acceptat soarta si ca sa treaca timpul mai repede am inceput sa injur si sa blestem jandarmeria pentru organizare, vremea pentru frig, pe firea pentru noroiul din parc, pe mama ca nu m-a facut mai inalt, pe mine pentru ca nu am stat acasa si pe Dragnea pentru ca exista. Am reusit sa imi gasesc un loc acceptabil in cele din urma, care mi-a permis sa vad cat de cat ok parada si sa fac cateva poza.

Despre parada nu am prea multe cuvinte de lauda. Detasamentele de soldati straini, desi inferioare numeric, lasau sa se vada de la o posta calitatea superioara a uniformei si a armamentului. O diferenta vizibila am observat si in ceea ce priveste tehnica militara. Autovehiculele strainilor (ale polonezilor de exemplu) erau atat de silentioase ca abia le auzeai cand erau in fata ta si in urma lor nu ramanea nimic, pe cand blindatele romanesti isi faceau simtite prezenta de la un kilometru, atat de zgomotoase erau si le mai simteai si inca un kilometru dupa ce au trecut, dupa fumul si mirosul pe care il lasau in spate.

Avioanele au fost si ele mai cuminti anul asta. In 2016 am vazut parada la televizor, dar manevrele lor de atunci au parut o declaratie ferma de putere. Acum am avut parte doar de un survol plictisit. Am vazut rachete, torpile, sisteme antiaeriene, aproape toate insa dadeau senzatia de invechit. Singurul tanc pe care l-am vazut, de productie romaneasca, dadea senzatia ca are artrita si il incurca vremea rece. Lumea aplauda caii... Nu inteleg de ce trebuie sa apara in parada toate Dusterurile, Audiurile politiei, care are si o barca pentru interventiile alea grele de pe Dambovita, sau dubele jandarmeriei. Senzatia generala este ca am vazut o parada de imprumut.

Lumea a fost destul de pestrita. De la bucuresteni cu ciocate, la oameni in costume populare, psd-isti adusi din judetele alea bogate ale tarii, unde colbul de pe drum este singura avere si nelipsitii vanzatori ambulanti de steaguri tricolore de toate dimensiunile gata oricand sa profite de sentimentul national al unora. Am fost dezamagit ca in 2017 romanii inca se mai mira cand vad un negru si incep sa rada mistocaresc cand zaresc unul. Am observat de asemenea ca numarul de femei din armata romana este din ce in ce mai mare, dar aproape fara exceptie toate se aflau in ultimul rand al unitatilor care defilau.

Au fost si lucruri care mi-au placut. Mi-a placut disponibilitatea politiei, a jandarmeriei si a pompierilor de a se poza cu copiii si de a-i lasa pe acestia in masini sa apese pe butoane si sa porneasca sirenele. Mi-a placut mandria din ochii soldatilor care defilau, dar mai ales a celor cativa veterani in preajma carora am avut norocul sa stau si care isi purtau uniforma semet si care mi-au oferit niste povestioare absolut savuroase.

Pentru la anul trebuie sa imi cumpar un cort ca dorm noaptea dinaintea paradei acolo sa prind un loc mai bun. Gandul cu acre inchei aceste randuri este: Doamne-ajuta sa fie pace, ca altfel...









0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!