duminică, 3 decembrie 2017

The Past (2013)

Titlu original: Le passé

Gen: Drama, Mister

Distributie: Bérénice Bejo, Tahar Rahim, Ali Mosaffa, Pauline Burlet, Elyes Aguis

Regizor: Asghar Farhadi [a mai regizat: The Salesman(2016), A Separation(2011), About Elly(2009), Fireworks Wednesday(2006), Beautiful City(2004)]

Buget: 11.000.000 $
Incasari: 4.100.000 $

Filmul a obtinut 12 premii, printre care:
- Best Actress (Bérénice Bejo), Cannes Film Festival, 2013
- Prize of the Ecumenical Jury, Cannes Film Festival, 2013
- Best Movie, Chlotrudis Awards, 2014
- Best Director, Chlotrudis Awards, 2014
- Best Original Screenplay, Chlotrudis Awards, 2014

Nota Gealapa: 7.75
Metascore: 85/100

Un iranian isi abandoneaza sotia frabtuzoaice pentru a se intoarce in tara lui. Intre timp, aceasta incepe o alta relatie, o realitate cu care sotul ei se confrunta abia cand primeste cererea de divort.

Asghar Farhadi nu a regizat foarte multe filme, dar s-a specializat pe drame complicate si ii ies de minune. Nu stiu un film prost care sa fi iesit din mainile lui si nici acesta nu face exceptie. Scenariul este foarte bun si nu ai timp sa te plictisesti nici un minut, chiar daca filmul este destul de lung. Chiar cand crezi ca povestea se linisteste, mai apare o situatie care rastoarna totul. Din punct de vedere tehnic nu impresioneaza si nici nu era cazul; se bazeaza exclusiv pe o intriga puternica si pe capacitatile actorilor.

In afara de Bérénice Bejo, nu mai stiam pe altcineva din distributie. Aceasta a avut o interpretare sensibila si credibila, ca si Ali Mosaffa si Tahar Rahim. Acest trio a avut o chimie incredibila. Am vazut de asemena si niste copii-actori in rolurile secundare extrem de promitatori. Nu a fost o distributie numeroasa, dar castingul a fost facut foarte bine, iar calitatea interpretarii este poate arma principala a filmului.

Structura povestii este cumva similara cu cea din A Separation, un alt film al lui Farhadi, care ne prezinta oarecum povestile paralele a doua familii. Desi dialogul este cel mai important efect special al filmului, nu simti ca acesta este excesiv. Finalul este de asemenea foarte interesant. Practic ultima mare rasturnare de situatie propusa de scenariu are loc in ultima secunda a filmului. A fost atat de bun, incat am stat un minut sa ma uit la generic in speranta ca se mai intampla ceva. Va recomand sa dati o sansa acestei povesti. Trailer:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!