sâmbătă, 30 aprilie 2016

A Night to Remember (1958)

Gen: Drama

Distributie: Kenneth More, Ronald Allen, Robert Ayres, Honor Blackman, Anthony Bushell

Regizor: Roy Ward Baker [a mai regizat: The Masks of Death(1984), The Monsters Club(1981), The Switch(1976), The Legend of the 7 Golden Vampires(1974), Mission: Monte Carlo(1974)]

Buget: 1.680.000 $

Premii:
- Best English-Language Foreign Film, Golden Globes, USA 1959
- Top Foreign Films, National Board of Review, USA 1958

Nota Gealapa: 8

O relatare a calatoriei nefaste de debut a vasului RMS Titanic, in 1912.

Varianta moderna cu care ne-am obisnuit toti, cea cu Leonardo Di Caprio in prim-plan, nu are foarte multe lucruri in plus fata de acest film. In afara de putin mai mult suflet si avantajul tehnologiei, cele doua filme sunt practic identice. Varianta moderna a imprumutat pana si detaliile de la acest film; de la formatia care canta pana la sfarsit, pana la barbatul care se furiseaza intr-o barca de salvare si este lasat de un ofiter care se face ca nu vede. Protagonistii din filmul modern sunt aproape figuranti in acesta, pentru ca atentia este indreptata catre alte lucruri. Pentru 1958, acest film arata excelent.

Nu sunt in masura sa imi dau cu parerea despre distributie, pentru ca sunt actori pe care nu i-am urmarit prea des. Pot sppune despre interpretari ca sunt in stilul acelor vremuri si chiar daca nu au fost asa lacrimogene ca a lui Di Caprio, tot au fost impresionante. Nu au existat protagonisti clasici, deci era gre de remarcat cineva anume.

Este interesant ca acesta este un film britanic, fara nici o legatura cu studiourile de peste ocean. Se pare ca distanta intre cele doua continente cand vine vorba de filme, era mult mai mica in acele timpuri. Aveti in vedere ca acest film este recunoscut ca cel mai exact din punct de vedere istoric din cele care au abordat acest subiect. Se pare ca in 1958 adevarul conta mai mult decat o poveste de dragoste. Acest film este singurul film despre Titanic care aduce in discutie unele teme, cum ar fi lipsa de reactie a altor nave sau impactul aproape iminent cu nava New York. Unii ar putea carcoti ca este o treaba nefinisata pentru ca nu se abordeaza contextul politic in care a fost construit Titanicul, dar pana la urma, vorbim in continuare de un film artistic si nu de un documentar. Trebuie sa vedeti neaparat acest film dintr-o vreme in care toate efectele presupuneau munca fizica, decoruri si dibacie, nu doar un calculator performant.

PS: epava Titanicului a fost descoperita in 1985. Pana atunci nimeni nu a stiut ca vaporul s-a rupt in doua cand s-a scufundat. De aceea, in acest film se scufunda fara sa se rupa, cum se intampla in varianta mai celebra. Trailer:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!