miercuri, 27 aprilie 2016

Gallipoli (1981)

Gen: Drama

Distributie: Mel Gibson, Mark Lee, Bill Kerr, Harold Hopkins, Charles Lathalu Yunipingu

Regizor: Peter Weir [a mai regizat: The Way Back(2010), Master and Commander: The Far Side of the World(2003), The Truman Show(1998), Fearless(1993), Green Card(1990)]

Buget: 2.000.000 $
Incasari: 15.000.000 $

Filmul a obtinut 11 premii, printre care:
Cinematographer of the Year, Australian Cinematographers Society, 1982
- Best Film, Australian Film Institute, 1981
- Best Director, Australian Film Institute,1981
- Best Actor in a Lead Role (Mel Gibson), Australian Film Institute, 1981
- Best Actor in a Supporting Role (Bill Hunter), Austrlian Film Institute, 1981

Nota Gealapa: 7.45
Metascore: 65/100

Doi sprinteri australieni infrunta realitatile dure ale razboiului cand sunt trimisi sa lupte in Turcia, in campania de la Gallipoli, in timpul Primului Razboi Mondial.

Astazi am ales un clasic al cinematografiei australiene. Gallipoli incepe ca un film linistit si amuzant si ajunge sa fie o drama sfasietoare prin absurdul ei. Cea mai mare parte a filmului nici nu realizezi ca este atat de vechi, dar din cand in cand intervine coloana sonora care iti aduce aminte si ca esti in 1981 si ca este un film australian, ceea ce nu este neaparat rau. Filmul are la baza un eveniment istoric, despre care se vorbeste si astazi ca una dintre cele mai mari erori militare, unde deciziile absurde ale ofiterilor au dus la moartea unui numar impresionant de soldati.

Distributia ne propun e un Mel Gibson in floarea varstei si in plina forma, dar cu acelasi stil inconfundabil de actorie. Pe langa el, o mana de actori australieni probabil in voga in acele vremuri, dar care ulterior nu s-au bucurat de acelasi succes. Nu sunt intepretari memorabile. Sunt interpretari cu un puternic "accent" australian, care sunt suficient de bune ca sa creeze tensiune, sa transmita emotie si sa te ajute sa empatizezi cu personajele.

Filmul prezinta intr-un mod brutal de simplu pasiunea si inocenta soldatilor australieni, care si-au dat viata pentru o cauza care nu era a lor. Se vede si mana unui regizor talentat, care a mesterit un film foarte bun, cadru cu cadru, pana la un final pe acre nu ti-l poti scoate din minte. Bineinteles ca acest film a primit critici pentru ca nu recunoaste contributia britanica in batalia de la Gallipoli. La momentul aparitiei, a fost cel ami scump film australian din istorie. Este inclus pe lista lui Steven Schneider de "1001 filme pe care trebuie sa le vezi inainte sa mori" si asta cred ca este un motiv suficient sa il bifati. Trailer:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!