miercuri, 24 februarie 2016

A Guide to Recognizing Your Saints (2006)

Gen: Drama

Distributie: Robert Downey Jr., Rosario Dawson, Shia LaBeouf, Melonie Diaz, Laila Liliana Garro

Regizor: Dito Montiel [a mai regizat: Man Down(2015), Boulevard(2014), Empire State(2013), The Son of No One(2011), Fighting(2009)]

Incasari: 1.000.000 $

Filmul a obtinut 7 premii, printre care:
- Best Actor (Shia LaBeouf), Gijon International Film Festival, 2006
- Directing Awards - Dramatic (Dito Montiel), Sundance Film Festival, 2006
- Special Jury Prize - Dramatic (for the ensemble performance), Sundance Film Festival, 2006
- Critics' Week Award (Dito Montiel), Venice Film Festival, 2006
- Isvema Awards (Dito Montiel), Venice Film Festival, 2006

Nota Gealapa: 7.45
Metascore: 67/100

O drama despre maturizare in centrul careia se afla un baiat care creste in Astoria, N.Y. in anii '80. Pe masura ce prietenii sai mor, se drogheaza sau ajung in inchisoare, ajunge sa screada ca a fost crutat de la o asemenea soarta de unii "sfinti".

Pentru publicul roman este destul de greu sa empatizeze cu aceasta poveste. In Romania anii '80 au aratat diferit. Chiar si copilaria din anii '90 nu avea nimic in comun cu lumea prezentata aici. Acestea fiind zise, intelegand cultura americana a acelor vremuri, putem aprecia o poveste puternica, dar de la distanta, fara vreo implicare emotionala. Trebuie sa credem pe cuvant veridicitatea atmosferei transmisa de film, pentru ca singurele referinte pe acre noi le avem sunt cele din alte filme.

Distributia este una de vis pentru anul 2016 si una interesanta pentru 2006. Spun asta pentru ca in acel an Shia LaBeouf si Channing Tatum nu isi confirmasera inca talentul ca astazi. Prestatiile lor au fost ttusi foarte bune si au fost secondati excelent de Robert Downey Jr. si Chazz Palminteri. Partea tanara a distributiei este intr-o antiteza perfecta cu cea mai experimentata si asta este exact ce trebuie intr-un film despre maturizare.

Emotia creste cand realizezi ca acest film este facut chiar dupa autobiografia lui Dito Montiel, iar acesta ii dedica filmul unuia dintre prietenii lui care l-a ajutat si care nu a avut o soarta la fel de buna. Cunoscand acest aspect am fost mai intelegator cu filmul, dar tot nu m-am putut implica trup si suflet in poveste. Ramane un film excelent, pe care trebuie sa il vezi odata si vei vrea sa nu il mai vezi niciodata. Trailer:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!