marți, 26 iulie 2016

2001: A Space Odyssey (1968)

Gen: SF

Distributie: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester, Daniel Richter, Leonard Rossiter

Regizor: Stanley Kubrick [a mai regizat: Eyes Wide Shut(1999), Full Metal Jacket(1987), The Shining(1980), Barry Lyndon(1975), A Clockwork Orange(1971)]

Buget: 12.000.000 $
Incasari: 254.100.000 $

Filmul a obtinut 14 premii, printre care:
- Best Effects, Special Visual Effects, Premiile Oscar, 1969
- Best Art Direction, BAFTA Awards, 1969
- Best Cinematography, BAFTA Awards, 1969
- Best Sound Track, BAFTA Awards, 1969
- Best Foreign Film (Mejor Película Extranjera), Cinema Writers Circle Awards, Spania, 1969

Nota Gealapa: 8
Metascore: 86/100

Umanitatea descopera un obiect artificial misterios, ingropat sub suprafata lunara si cu ajutorul computerului inteligent H.A.L. 9000, incepe o expeditie.

 Daca aveti vreodata chef sa reflectati asupra scopului omului pe Pamant si asupra evolutiei rasei umane, acest film este alegerea perfecta. Aici geniul lui Kubrick este la inceput, dar din mainile lui a iesit un film memorabil. Cele doua ore si jumatate ar putea parea de netrecut la inceput, dar fiecare miunt este necesar, pentru ca fiecare scena are nevoie de timp de gandire si intelegere. Prea multe replici nu sunt in acest film, dar fiecare cuvant este important, iar in absenta cuvintelor prim-planul este luat de muzica si sunet. Fiecare respiratie conteaza, fiecare fosnet si fiecare nota sunt importante. Nu as vrea sa ma hazardez, dar tind sa cred ca este cel mai metaforic si profund film pe care l-am vazut.

Distributia nu imi spune mare lucru, pentru ca nu sunt familiarizat cu numele relevante ale anilor '60. Banuiesc ca sunt unii dintre actorii in voga atunci. Nici nu conteaza foarte mult. Rolurile de aici ar fi fost facute de orice actoras mediocru. Prioritatile filmului sunt altele si prestatiile artistice sunt pe ultimul loc in ordinea importantei.

Filmul trebuie apreciat si strict din punct de vedere tehnic. Pentru standardele de azi, poate arata putin invechit, iar unele efecte speciale slabute. Trebuie avut in vedere insa, ca in acele timpuri nu era suficient un decor verde si un calculator bun ca sa faci ce efect vrei tu. Atunci o nava spatiala de exemplu, insemna machete, inginerie si munca fizica.

Tema principala a filmulu este constiinta umana. Din trecutul primordial si pana la viitorul cosmic, filmul ne trece lent prin etapele esentiale ale evolutiei. Filmul ofera o lectie dura, dintr-o perspectiva transcedentala despre  cat de mic si neimportant este omul intr-un cosmos atat de vast, incat este peste puterile noastre de intelegere.

Acest film este cu siguranta un clasic si va ramane atemporal. Este interesant si cum unele tehnologii intuite aici, astazisunt deja comune sau chiar invechite. In concluzie, nu numai ca acest film trebuie vazut, dar trebuie si inteles, macar partial. Trailer:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!