marți, 31 mai 2016

Bend It Like Beckham (2002)

Gen: Comedie

Distributie: Parminder Nagra, Keira Knightley, Jonathan Rhys Meyers, Anupam Kher, Archie Panjabi

Regizor: Gurinder Chadha [a mai regizat: It's a Wonderful Afterlife(2010), Angus, Thongs and Perfect Snogging(2008), Paris, je t'aime(2006), Bride & Prejudice(2004), What's Cooking?(2000)]

Buget: 3.500.000 lire sterline
Incasari: 172.000.000 $

Filmul a obtinut 17 premii, printre care:
- Audience Awards, Bordeaux International Film Festival of Women in Cinema, 2002
- Best Actress (Meilleure Comédienne Long Métrage)  (Parminder Nagra & Keira Knightley), Bordeaux International Film Festival of Women in Cinema, 2002
Special Jury Award, Bordeaux International Film Festival of Women in Cinema, 2002
- Best Comedy Film, British Comedy Awards, 2002
- Audience Award, Dinard British Film Festival,  2002

Nota Gealapa: 6.80
Metascore: 66/100

O tanara indianca se revolta impotriva traditionalismului parintilor sai si se inscrie intr-o echipa de fotbal feminin.

Acest film are ca scop inlaturarea oricarei urme de testosteron din si asa putinii specatatori de sex masculin. Atatia hormoni si sentimente nu pot avea un efect benefic asupra nimanui. Intriga nu e neaparat rea si este si originala, dar este pusa in scena semi-profesionist cu o tenta bellywoodiana. Multe pauze inutile si scene care nu contribuie cu nimic. Inteleg si latura mai profnunda a filmului. Poate fi interpretat ca o pledoarie pentru emanciparea femeilor de pretutindeni, dar eu refuz sa il vad astfel. Mi se par eo inselatorie parsiva, in care se foloseste fotbalul si numele unui fotbalist celebru pentru a atrage in fata ecranului multi barbati, pentru a-i inconjura apoi de probleme adolescentine de fete aflate la pubertate.

Distributia m-a enervat sie a foarte tare. Protagonista, Parminder Nagra, a fost chiar ok si a avut o interpretare naturala si credibila. Tot restul distributiei a fost problema. In primul rand, o avem pe Keira Knightley intr-o perioada a vietii ei in care era chiar mai enervanta decat astazi. In al doilea rand, il avem ca si co-protagonist pe Jonathan Rhys, autorul celei mai feminine interpretari din acest film. Prestatia lui este atat de proasta incat uneori am crezut ca este o parodie.

Este intr-adevar si un film despre sacrificiu si mentalitati, dar adevarul este ca nu e chiar atat de profund cum se pretinde. Poate doar un fotbalist dedicat sau un crossfiter impatimit ar putea sa il aprecieze atat de profund cum au dorit producatorii. Este atat de corect din punct de vedere politic, incat a fost primul film vestic difuzat in Coreea de Nord.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!