luni, 2 mai 2016

Schindler's List (1993)

Gen: Drama

Distributie: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Caroline Goodall, Jonathan Sagall

Regizor: Steven Spielberg [a mai regizat: Bridge of Spies(2015), Lincoln(2012), War Horse(2011), The Adventures of Tintin(2011), Indiana Jones and the Kngdom of tht Crystal Skull(2008)]

Buget: 22.000.000 $
Incasari: 812.000.000 $

Filmul a obtinut 78 de premii, printre care:
- Best Picture, Premiile Oscar, SUA 1994
- Best Director, Premiile Oscar, SUA 1994
- Best Writing, Screenplay Based on Material Previously Produced or Published, Premiile Oscar, SUA 1994
- Best Cinematography, Premiile Oscar, SUA 1994
- Best Art Direction-Set Decoration, Premiile Oscar, SUA 1994

Nota Gealapa: 9.10
Metascore: 93/100

In Polonia celui de-al Doilea Razboi Mondial, Oskar Schindler devine din ce in ce mai ingrijorat de soarta muncitorilor sai evrei, dupa ce este martor la persecutia acestora de catre nazisti.

Am vazut acest film cand eram foarte mic si nu am inteles mare lucru, ba la un moment dat m-am plictisit si am renuntat. Vroiam de ceva vreme sa il vad si sa il inteleg asa cum trebuie. Imi pare rau doar ca mi-a trebuit asa mult timp ca sa fac asta. Sunt convins ca cei mai multi l-au vazut, dara daca mai exista cineva care inca nu l-a vazut trebuie sa o faca urgent, pentru ca altfel trece pe langa o capodopera. Singurul regret pe care il am este ca aceasta poveste este una reala si nu fantezia unui scriitor priceput, dar inca o data se dovedeste ca viata bate filmul de cele mai multe ori. Acest film ar trebui vazut de fiecare copil neamt, ca sa previna viitoare accese de superioritate.

Distributia este in regula, dar nu de aici vine puterea filmului. Povestea este una impresionanta, transpusa intr-un scenariu excelent. Liam Neeson, Fiennes si colegii lor de platou au facut exact ce trebuiau sa  faca: au fost decenti. Prestatiile lor, foarte bune daca le analizam, se pierd cumva si nimeni nu este atent la detalii actoricesti.

Cinematografia, decorurile, costumele si scenariul, toate sunt excelente individual, dar i acelasi timp se imbina ca intr-un puzzle perfect si nimic nu pare nelalocul lui timp de trei ore. As indrazni sa spun ca Spielberg nu a facut acest film neaparat pentru box-office, cum se intampla cu creatiile lui, ci a fost mai degraba un film pentru sufletul lui, mai ales ca a refuzat sa primeasca vreun ban pentru munca lui. Cred cu tarie ca acest film va ramane o referinta inca multi ani de-acum inainte, indiferent de cum va evolua industria. Se pot spune multe despre acest film, dar indiferent cat s-ar povesti, filmul vorbeste cel mai bine pentru el. In topul meu personal, acest film a intrat direct pe locul 3, al celor ami bune film din istorie. Trailer:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!