luni, 13 octombrie 2014

Emperor (2012)

Gen: Istoric

Distributie: Matthew Fox, Colin Moy, Tommy Lee Jones, Eriko Hatsune, Toshiyuki Nishida

Regizor: Peter Webber [a mai regizat: Hannobal Rising(2007), Girl with a Pearl Earring(2003), The Stretford Wives(2002), Men Only(2001), Underground(1999)]

Incasari: 8.000.000 $

Nota Gealapa: 6.80
Metascore: 48/100

Dupa capitularea Japoniei, la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, un general este insarcinat sa investigheze daca imparatul Japoniei trebuie sau nu sa fie spanzurat ca si criminal de razboi. Mintea lui este tulburata de incercarea de a-si gasi fosta iubita japoneza din timpul studentiei.

Nu e de mirare ca toate filmele de la Hollywood au macar undeva intr-un coltisor cel putin un dram de trufie, fatarnicie si un complex de surioritate american. Se pare ca acest lucru este inscris in ADN-ul lor si acest lucru este dovedit de-a lungul istoriei. Asa se intampla si in acest episod care descrie un razboi pornit dupa ce Japonia a ocupat abuziv Fillipinele, care apartineau la acea data Statelor Unite, care le luasera abuziv de la spanioli, care la randul lor le copuasera abuziv. In plus, se pare ca americanii mai au o trasatura care se regaseste in mod repetat in istoria lor: de fiecare data cand distrug o civilizatie din temelii, se intorc ca salvatori sa o reconstruiasca.

Acum ca mi-am varsat o mica parte din frustrarile pe care le am la adresa americanilor, pot sa va spun ca distributia are suficienti actori cu experienta, unii dintre ei cu atat de multa experienta incat sunt deja "rasuflati". Nu ma refer aici la Tommy Lee Jones, ci chiar la protagonistul acetui film, Matthew Fox, de a carui fata s-a cam saturat toata lumea, desi nu are vreun numar impresionant de roluri memorabile.

Desi nu exceleaza nici la capitolul efecte speciale, nici la capitolul interpretare si la nici un alt capitol, acest film reuseste totusi sa redea tensiunea unui om de a carui decizie depinde soarta unei intregi civilizatii. Sunt scoase la iveala limitele nebanuite pe care le poate depasi un om cu adevarat loial idealurilor sale. Daca 90% din filmele descrise aici nu sunt deloc pentru oamenii ahtiati dupa informatii din punct de vedere istoric, acest film este cel mai potrivit exact pentru acest gen de cinefili.

PS: Povestea de dragoste prezentata este pur fictionala. Trebuia ceva care sa condimenteze atata istorie, nu?


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!