marți, 28 octombrie 2014

Domnisoara Christina (2013)

Gen: Mister

Distributie: Tudor Istodor, Maia Morgenstern, Ioana Anastasia Anton, Dumitrescu Anastasia, Ioana Sandu

Regizor: Alexandru Maftei [a mai regizat: Buna! Ce faci?(2010), Fii cu ochii pe fericire(1999)]

Buget: 1.100.000 $

Nota Gealapa: 6.30

Premii: 3 premii Gopo 2014(cea mai buna muzica originala, cele mai bune costume, cel mai bun machiaj si cea mai buna coafura)

Cand doi indragostiti ajung la conacul unde ea a copilarit, cei doi sunt bantuiti de o fantoma frumoasa si seducatoare.

Avem de a face cu un film bunicel, diferit de ce se produce de obicei pe aceste meleaguri, dar tocmai pentru ca se abordeaza un gen nou entru cinematografia romaneasca, lipsa experientei face ca filmul sa nu fie 100% un succes. Cu siguranta, cartea lui Mircea Eliade cu acelasi nume este mai buna. Chiar si asa, dupa un inceput pe care l-am privit cu scepticism, povestea te prinde si te tine curios in fata ecranului. Nu prea se simte atmosfera de epoca si nici nu stim sa facem inca fantome, dar suntem pe drumul cel bun.

Distributia este si ea una atipica pentru filmele romanesti de generatie noua. Acest lucru a dus la cateva intarpretari contrastante; unele deplorabile, altele geniale. Dintre toti, cel mai tare mi se pare ca straluceste Maia Morgenstern, a carei experienta se simte in fiecare cadru, dar care nu poate compensa de una singura prestatia celorlalti, dintre care cel mai penibil a fost Tudor Istodor. in aceeasi masura, as remarca-o si pe Ioana Sandu, ne arata ca si copii din Romania pot fi malefici pe marele ecran si iti pot produce fiori cu o simpla privire.

Punctul forte al filmului il reprezinta atmosfera sumbra creata... aproape horror, dar nu va veti seria decat maxim odata pe durata intregului film. Nu este un film horror. Povestea, muzia si decorurile contribuie decisiv la reusita filmului. Daca adunam calitatile si scadem defectele, ne da totusi un rezultat pozitiv si merita apreciata aceasta incercare de a aborda un gen nou pentru Romania. Desi a mai fst facut un film in 1992 dupa aceeasi carte, il numesc e acesta primul de gen din Romania, pentru ca acela mi se pare o caricatura prin comparatie.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!