miercuri, 17 octombrie 2018

The Ghost Writer (2010)

Gen: Mister, Drama, Thriller

Distributie: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Olivia Williams, Jon Bernthal, Tim Preece

Regizor: Roman Polanski [a mai regizat: Based on a True Story(2017), Venus in Fur(2013), Carnage(2011), To Each His Own Cinema(2007), Oliver Twist(2005)]

Buget: 45.000.000 $
Incasari: 74.000.000 $

Filmul a obtinut 33 de premii, printre care:
- Honorable Mentions (The Next Ten Best Picture Contenders), Awards Circuit Community Awards, 2010
- Silver Berlin Bear - Best Director, Berlin International Film Festival, 2010
- Top Ten of the Year - International Competition, CinEuphoria Awards, 2011
- Best Director, César Awards, Franta 2011
- Best Music Written for a Film (Meilleure musique écrite pour un film), César Awards, Franta 2011

Nota Gealapa: 7.30
Metascore: 77/100

Un scriitor fantoma, angajat pentru a termina memoriile unui fost prim-ministru britanic, descopera secrete care ii pun viata in pericol.

Mi-a placut cam mult acest film. Are o intriga foarte interesanta, plina de potential, pe care il valorifica intr-o masura destul de mare. Nu mi se pare putin lucru ca un film britanic, fie el si de fictiune, sa insinueze ca CIA are oameni infiltrati in guvernul Marii Britanii. Pe langa curaj, filmul ofera si suspans din plin, in ciuda unui ritm nu foarte alert, tensiune permanenta si un scenariu foarte bine scris. Nu incearca sa fure privirile cu efecte vizuale, desi bugetil iar fi permis. Regizorul a preferats a se concentreze si bine a facut, pe modul in care ne spune povestea si cum sa o puna in scena intr-un mod cat mai realist.

Distributia este una decenta, nu una senzationala, iar asta ma face sa apreciez si mai mult calitatea generala a filmului. Nu pot sa spun ca am vazut vreo interpretare memorabila in rolurile importante. Nici Ewan McGregor si nici Pierce Brosnan nu sunt chiar cei mai versatili actori, dar prestatiile lor au fost suficient de solide. In plus, m-am delectat si cu prezente foarte oportune ale unor actori pe placul meu in pielea unor personaje mai mici si ma refer aici, printre altii, la Tom Wilkinson sau Jim Belushi. Sunt si actori care m-au dezamagit si nu m-au convins deloc, iar aici o amintesc doar pe Olivia Williams, cu o intepretare indoielnica.

Este destul de rar in ziua de azi ca un film sa se foloseasca de personajele sale pentru a crea suspans si nu pe minunile tehnologiei, dar Polanski este un regizor old school care nu se abate de la principiile sale. Unul din lucrurile care merita laudate la acest film este ca reuseste sa iti capteze atentia din primul pana in ultimul minut. Adeptii teoriilor conspiratiei pot vedea o aluzie directa catre Tony Blair si apropierea sa de Washington, dar nu pot sa spun ca pentru mine a fost chiar atat de evident acest aspect, as aca o sa ma concentrez doar pe poveste. Este genul acela de film in care  urmaresti fiecare miscare a personajului principal si gandesti impreuna cu el. Este un thriller bun, cu o serie de defecte care te vor face sa il uiti destul de repede, dar care merita vazut.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!