duminică, 7 octombrie 2018

JAG (1995-2005)

Gen: Drama, Actiune, Crima

Numar sezoane: 10 (227 episoade)

Distributie: David James Elliott, Catherine Bell, Patrick Labyorteaux, John M. Jackson, Karri Turner

Filmul a obtinut 11 premii, printre care:
- Outstanding Costuming for a Series, Primetime Emmy Awards, 1999
- Outstanding Costuming for a Series, Primetime Emmy Awards, 1997
- Outstanding Editing for a Series - Single Camera Production, Primetime Emmy Awards, 1996
- E Pluribus Unum Award - television Series-Drama, American Cinema Foundation, SUA 2000
- Top TV Series, ASCAP Film and Television Music Awards, 2004

Nota Gealapa: 7.25
Metascore: 62/100

Seria ne prezinta cazurile lui Harmon Rabb, un fost pilot al aviatiei si ale colegilor sai din biroul de avocatura al marinei americane.

Acesta este unul din serialele pe acre le-am urmarit fascinat copil fiind, dar am vazut multe episoade aleatorii asa cum le prindeam pe la tv, asa ca am decis sa il vad cap-coada. Trebuie sa recunosc, ca vazandu-l cu ochii de acum, a mai disparut din magie. am redescoperit un serial "diesel" care a pornit mai greu si si-a gasit ritmul dupa cateva sezoane. Asta se datoreaza si faptului ca dupa primul sezon s-a mutat de la NBC la CBS. Asa s-a ajuns in situatia ca finalul primul sezon sa fie rezolvat partial abia prin sezonul al treilea. In primele sezoane, s-a tot schimbat distributia, genericul si s-a insistat cu foarte multi "gust star" si imagini din realitate pentru a face serialul cat mai cunoscut.

De prin sezonul 3, filmul si-a gasit coerenta, dar a mai pierdut-o pe alocuri. Am constatat ca este intr-adevar un serial bun, cu multe episoade foarte reusite, dar si cu unele excese si clisee menite sa mai prelungeasca seria. Printre crize de personalitate inexplicabile ale personajelor si printre accente sporadice de televonela, filmul a reusit sa devina un brand, cu o baza de fani stabila si suficient de popular pentru a introduce in scena un alt serial cum a fost cazul cu NCIS.

Tot dupa primele doua sezoane, s-a gasit si formula castigatoare din punct de vedere al distributiei, careia s-au adaugat in fiecare sezon cate o fata noua foarte inspirat aleasa. Aceste alegeri inspirate au tinut pana in ultimele doua sezoane, cand a inceput sa se aleaga praful. Nucleul de baza a oferit pe parcursul intregii serii interpretari constant bune, membrii distributiei dovedindu-si din plin abilitatile actoricesti. Dovada suprema in acest sens, o constituie carierele solide ulterioare ale tuturor actorilor importanti care au jucat in acest serial; nume ca David James Eliott, Catherine Bell, Patrick Labyorteaux sau John M. Jackson.

Alte aspecte negative in afara de cele mentionate deja, ar fi o corectitudine politica excesiva si tendinta de a termina unele episoade prea repede. In rest, un serial solid, realist si destul de palpitant pe care il recomand celor carora le plac filmele militare, cele cu avocati si chiar povestile de dragoste complicate. Din pacate, unele schimbari nereusite de distributie din ultimele doua sezoane, au facut ca filmul sa scada in popularitate si desi incertitudinea a planat pana in ultimul moment, serialul s-a oprit dupa zece sezoane, cu un final grabit, asa cum se intampla de obicei in aceste situatii, nesatisfacator pentru cei acre au urmarit fideli serialul pe parcursul tuturor sezoanelor.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!