vineri, 19 octombrie 2018

On Body and Soul (2017)

Titlu original: Teströl és lélekröl

Gen: Drama

Distributie: Géza Morcsányi, Alexandra Borbély, Zoltán Schneider, Ervin Nagy, Tamás Jordán

Regizor: Ildikó Enyedi [a mai regizat: Simon, the Magician(1999), Tamas and Juli(1997), A Gyár(1995), Magic Hunter(1994), My Twentieth Century(1989)]

Filmul a obtinut 16 premii, printre care:
- FIPRESCI Prize - Competition, Berlin International Film Festival, 2017
- Golden Berlin Bear - Best Film, Berlin International Film Festival, 2017
- Prize of the Ecumenical Jury - Competition, Berlin International Film Festival, 2017
- Reader Jury of the "Berliner Morgenpost", Berlin International Film Festival, 2017
- Golden Frog - Main Competition, Camerimage, 2017

Nota Gealapa: 7.65
Metascore: 77/100

Cand cei doi angajati ai unui abator, Endre si Mária, descopera ca au aceleasi visuri, in care ei sunt caprioara si cerb si se intalnescin padure unde se indragostesc, decid sa isi transforme visele in realitate, lucru dificil in lumea reala.

Daca credeti ca filmele romanesti de festival au un vibe dubios, ar trebui sa aruncati un ochi asupra celor unguresti. Nici acesta nu face exceptie. Povestea este originala si bizara. Atmosfera este una linistita, dar esti lovit cand nici nu te astepti de unele scene grafice, care in alte film nu ar parea cine stie ce, dar in acest context te socheaza pur si simplu. Scenariul este destul de sarac in dialoguri, dar cele care exista sunt si ele in nota ciudatica a intregului film. Desi filmul se termina cu happy end, este unul din cele mai triste finaluri fericite  pe care le-am vazut.  La prima tigara de dupa film, mi-a trecut fugitiv prin minte gandul sa sar de la balcon, dar cum stau la parter, nu prea as fi rezolvat nimic.

Ditributia nu imi spune nimic din punct de vedere al numelor, dar presupun ca sunt actori importanti in Ungaria. Personajele nu au fost foarte complicate, pentru ca scenariul a impus ca ele sa fie destul de monotone si liniare, iar asta nu i-a solicitat foarte tare pe protagonisti, deci interpretarile pot sa spun c au fost reusite. Pot sa remarc insa, ca intr-un mod ciudat am gasit-o destul de atragatoare si sexy pe protagonista, Alexandra Borbély, o femeie frumoasa, al carei personaj avea probleme psihice, era antisociala si dependenta de jeleuri si filme porno.

Este o poveste de dragoste interesanta, cu un oarecare aer magic si ciudat, care cred ca are sanse sa devina etalon pentru introvertitii care au ocazia sa vada filmul. Filmul a mers cumva pe sarma, pentru ca au fost multe momente in care putea aluneca prea mult in una din laturile sale bolnave, dar a reusit sa isi pastreze cumva echilibrul. Cinematografia este si ea destul de buna, asa ca per total, cred ca este un film bun. Ca sa minimalizez total munca unor oameni, care s-au straduit sa transmita unele lectii de viata catre publicul larg, pot sa spun ca din acest film veti invata trei lucruri: cum se omoara vacile la abatoare, ca politia maghiara e la fel de corupta si rezolva cazurile ca si a noastra si chiar daca esti un ciudat care se viseaza cerb care agata caprioare, exista undeva in lumea asta o ciudata ca tine care se viseaza caprioara. Acest film este o experienta iesita din comun, pe care o recomand.





 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!